Átütötte a tetőt, a mennyezetet, és lyukat ütött a padlóba. Durva.

Még 2021-ben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége útnak indított egy jókora, 2,9 tonnás, kilenc akkumulátort tartalmazó űrszemetet, ami egyre alacsonyabb pályán keringve a Föld körül végül idén március elején bolygónk légkörébe lépve elégett. Úgy tűnik azonban, nem teljesen sikerült elégnie, ugyanis egy apró darabja eltalált egy családi házat a floridai Naples városában. Ez az apró darab nagyjából 900 grammot nyomott, de így is képes volt a tetőt és a mennyezet áttörve lyukat ütni a padlóba – így:

A NASA már begyűjtötte a törmeléket és vizsgálja, de Jonathan McDowell asztrofizikus szerint több mint valószínű, hogy a 2,9 tonnás űrszemet egy darabja lehet, mivel az időpont és a helyszín is egyezik.

A helyzet azért is érdekes, mert nem világos, hogy melyik űrügynökség lenne felelős a floridai család kártalanításáért, ha bebizonyosodna, hogy ez az apró darab valóban az ISS-ről származik. Az ISS üzemeltetéséért öt űrügynökség felelős: az amerikai NASA, az orosz Roszkozmosz, a japán JAXA, az európai ESA és a kanadai CSA. Valójában még csak nem is létezik megfelelő eljárás a civilek számára az ilyen típusú incidensek bejelentésére.

(Forrás: Gizmodo, fotó: Alejandro Otero)

Ez is érdekelhet:

100 millió Celsius-fokos poklot hoztak létre a Földön

Ez a 100 000 000 Celsius-fok a Nap hőmérsékleténél majd' hétszer forróbb.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

További cikkeink a témában