A DJI legutóbb piacra dobott drónja, a Mavic Air 2 járt nálunk.

Jelenleg a piacon elérhető DJI-drónpaletta középkategóriája lenne a DJI Mavic Air 2, de ez az állítás közel sem igaz!

Nyilván a belépőkategóriának számító Mavic Mininél – a súlyt és méretet leszámítva – mindenben jobbnak bizonyul. Bár szubjektív véleményem az, hogy átlagos, hétköznapi felhasználásra továbbra is ez a kis drón a legjobb választás!

DJI Mavic Mini

Amennyiben nem vagy filmkészítő, nem fontos a videó minősége, csak kellene egy drón, amivel a családot tudod fotózni a tengerparton, akkor a Mavic Mini a legtökéletesebb választás!
A 130 000 Ft-os ár azért bitang jónak mondható! Oké, ennyi pénzért nem jár a 4K és a 60 fps (FHD 60 fps viszont van) és csak 12 MP a maximális fotófelbontás, de cserébe 250 gramm, és közben ugyanúgy 30 perces repülési időt garantál, mint a legnagyobb testvér, a Mavic 2 Pro!

Mint írtam, hétköznapi felhasználására ez több mint elegendő, és ennyi pénzért igazán jó deal a Mavic Mini!

Bár tény, hogy nem egy ismerősömtől hallottam, hogy elrepült a Minije és nem jött vissza, köszönhetően a gyenge wifis távirányítónak, de sajnos a gyártó kompromisszumokra kényszeríti a felhasználót.

A Mavic Air 2 viszont az elődhöz képest rengeteget fejlődött!
Talán kicsit túl sokat is, ha már azt nézzük, hogy szinte a Mavic 2 Pro szintjére tornászták fel. Ez a korrekció pedig nemcsak a külsőben, de belsőben is egyaránt elérhető.
Nem elhanyagolható amúgy a külső tényező, mivel a Mavic Air 2 tényleg kb. egy az egyben úgy néz ki, mint a nagyobb tesó, csak súlyban és méretben kisebb.

A DJI-nál úgy látszik, 90 fokon mosták ki a Mavic 2-t, és így jött létre az Air 2!

Igazából elintézhetnénk annyival is dióhéjban, hogy a legutóbbi jövevény tényleg egy Mavic 2 Pro, azt leszámítva, hogy rosszabb a kamerája. Értsd úgy, hogy ha nem professzionális felhasználásra kell a kütyü, legyen szó fotóról vagy videóról, akkor valószínüleg tényleg az Air 2 a jobb választás.
Természetesen az ár is befolyásoló tényező lehet, és a 300 000 Ft-os ár soknak mondható, de a nagyobb testvér 500+ ezres árával szemben mégiscsak barátibb!

Amit pedig ezért a pénzért kapunk, az néhány paraméterben még jobb is, mint a drágább megfejtés!

A legfontosabbnak számító repülési idő például egyből percekkel többet mutat –egészen pontosan 34 percet repülhetünk!
Ami így kimondva nem hangzik túl soknak, viszont a teszt alatt én legalább 3-4-szer fel tudtam szállni egy töltéssel úgy, hogy a Balaton felett repkedtem. Ez engem is meglepett, mert a saját Mavic 2 Pro drónomnál ezt soha nem szoktam érezni, annak ellenére, hogy csak 3-4 perccel tud kevesebbet repülni!

Az alacsonyabb tömeg és méret természetesen itt is fellelhető, tehát ebben is jobb az Air 2!
Akárcsak a 4K 60 fps videós paraméterben, ami eléggé jól tudna jönni néha.
Hála az égnek, a középkategória is megkapta a drágább drónból már ismert Ocusync 2.0 technológiát, így végre ez a távirányító se dobja el a jelet, csak ha nagyon távol van már a drón.
A nagyon távolon a több kilométert értem, ami egy hatalmas nagy lépést jelenthet azoknak, akik DJI Sparkon vagy Mavic Airen nevelkedtek.
Nincs őrjítőbb annál, amikor megvan a tökéletes kép, elindul a felvétel és egyszer csak elmegy a jel, és kis kedvencünk el is indul vissza a kiindulási pontjára, mert amúgy okos, de ezzel együtt egyszerre bosszantó is!
A DJI szerint 10 kilométeres távolságig el lehet küldeni a drónt, de nekem ez még Európában soha nem jött össze, semelyik drónnal!
Viszont a 3-4 kilométeres távolság is már brutál jónak mondható!

A legfontosabb, ami számomra hiányzott a Mavic Air 2-ből, az a Hasselblad kamera és annak a minősége. Plusz videónál a DLog és a 10-bit színprofil, aminek köszönhetően utómunkában sokkal nagyobb teret kaphatunk, ami a videók színezhetőségére értendő. Annak ellenére, hogy az egyszerűbb Cinelike-D profil itt is elérhető, és valószínűleg a legtöbb felhasználót ez is maximálisan kiszolgálja!
Viszont itt kell megjegyeznem, hogy vegyes érzelmeim vannak emiatt az árral szemben, mert nyilván plussz 200 000 Ft-ot ez az opció nem ér meg egy gépben, de nyilván azért ilyen az árazás, mert a közeljövőben a Mavic 2 Prónak is megjelenhet az upgrade verziója, amiben valószínűleg a 4K 120 fps és 45 perces repülési idő is elérhető lesz, gondolom egészen drágán!

Egy szó, mint száz, a DJI Mavic Air 2 talán egy túl jó választás is a hétköznapokra, viszont azoknak, akik munkára használnák, azoknak meg egy kicsit – rossz szájízzel ugyan, de – még kielégítő is lehet, főleg, ha az árát nézzük!

Bár én továbbra is az átlagos felhasználásra a törpe kis Mavic Minit ajánlanám, és ha nyugati büdzsével rendelkeznék, valószínűleg ez a drón lenne a második drónom, ami mindig nálam lenne.

A terméket a DJI hivatalos márkakereskedése, a DJI|ARS Budapest biztosította a számunkra tesztelésre.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Egy lehetséges ufóbejelentés miatt a NASA felvett lelkészeket és teológusokat