A DeepMind algoritmusának köszönhetően összeállt az egyik legfontosabb adatgyűjtemény az emberi genom feltérképezése óta.

Forradalmasíthatja az orvostudományt a mesterséges intelligencia, ugyanis

a DeepMind algoritmusa segítségével sikerült a tudósoknak előrejelezniük az emberi test szinte valamennyi fehérjéjének szerkezetét

– a fejlesztés segítheti új gyógyszerek, új gyógykezelések és más alkalmazások kifejlesztésének felgyorsítását.

A fehérjék az élő szervezetek alapvető építőkövei, minden sejtben megtalálhatók. Szerkezetük megértése létfontosságú az orvostudományi kutatások felgyorsításában, eddig azonban csak egy részüknek volt ismert a szerkezete.

A Google által 2014-ben megvásárolt londoni székhelyű DeepMind AlphaFold programjának és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak (EMBL) a kutatói az algoritmussal képesek voltak előrejelezni az ember és más élőlények 350 ezer fehérjének a szerkezetét.

A globális tudományos közösség számára közzétették az AlphaFold fehérjeszerkezet adatbázist, amely az emberi proteom* legteljesebb és legpontosabb képét adja, megduplázva a tudást az emberi fehérjék szerkezetéről.

* A proteom egy genom, sejt, szövet vagy szervezet által adott időben, meghatározott feltételek között kifejezett fehérjék (és peptidek) összessége. A fehérjék aminosavakból felépülő, meghatározott biológiai funkciójú szerves vegyületek. Az aminosav sorrendet a gének nukleotid szekvenciája kódolja. A fehérjét kódoló gének számát mintegy húszezerre becsülik.

Az EMBL Európai Bionformatikai Intézetének igazgatója, Ewan Birney szerint az AlphaFold fehérjeszerkezet adatbázisa

„az egyik legfontosabb adatgyűjtemény az emberi genom feltérképezése óta”.

A DeepMind mesterséges intelligencia cég alapítóját és vezérigazgatója, Demis Hassabis pedig elmondta, az adatbázis bővítését tervezik, több mint 100 millió fehérje szerkezetét akarják előrejelezni.

Eközben...

Ismeretlen vírusokat nyertek ki egy 15 ezer éves gleccser magjából

Összesen 4 vírust sikerült azonosítani, 28-ról viszont fogalmuk sincs a kutatóknak, hogy mik lehetnek.

Hibrid vaddisznók lepték el a fukusimai atomkatasztrófa környékét

A sugárszennyezett térség hirtelen elnéptelenedett településein jelentek meg.

(Forrás: BBC News, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában