A DeepMind algoritmusának köszönhetően összeállt az egyik legfontosabb adatgyűjtemény az emberi genom feltérképezése óta.

Forradalmasíthatja az orvostudományt a mesterséges intelligencia, ugyanis

a DeepMind algoritmusa segítségével sikerült a tudósoknak előrejelezniük az emberi test szinte valamennyi fehérjéjének szerkezetét

– a fejlesztés segítheti új gyógyszerek, új gyógykezelések és más alkalmazások kifejlesztésének felgyorsítását.

A fehérjék az élő szervezetek alapvető építőkövei, minden sejtben megtalálhatók. Szerkezetük megértése létfontosságú az orvostudományi kutatások felgyorsításában, eddig azonban csak egy részüknek volt ismert a szerkezete.

A Google által 2014-ben megvásárolt londoni székhelyű DeepMind AlphaFold programjának és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak (EMBL) a kutatói az algoritmussal képesek voltak előrejelezni az ember és más élőlények 350 ezer fehérjének a szerkezetét.

A globális tudományos közösség számára közzétették az AlphaFold fehérjeszerkezet adatbázist, amely az emberi proteom* legteljesebb és legpontosabb képét adja, megduplázva a tudást az emberi fehérjék szerkezetéről.

* A proteom egy genom, sejt, szövet vagy szervezet által adott időben, meghatározott feltételek között kifejezett fehérjék (és peptidek) összessége. A fehérjék aminosavakból felépülő, meghatározott biológiai funkciójú szerves vegyületek. Az aminosav sorrendet a gének nukleotid szekvenciája kódolja. A fehérjét kódoló gének számát mintegy húszezerre becsülik.

Az EMBL Európai Bionformatikai Intézetének igazgatója, Ewan Birney szerint az AlphaFold fehérjeszerkezet adatbázisa

„az egyik legfontosabb adatgyűjtemény az emberi genom feltérképezése óta”.

A DeepMind mesterséges intelligencia cég alapítóját és vezérigazgatója, Demis Hassabis pedig elmondta, az adatbázis bővítését tervezik, több mint 100 millió fehérje szerkezetét akarják előrejelezni.

Eközben...

(Forrás: BBC News, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Csak kiderült, hogy a legújabb iPhone-okból eltűnt az egyik alapfunkció