A mobiltelefonok hihetetlen sebességgel fejlődnek, szerves részei mindennapjainknak. De vajon merre tartanak, és mit várhatunk majd a jövő telefonjaitól?

Az 1900-as évek elején még úgy gondolták, hogy ha a nagyvárosok népessége az akkoriban tapasztaltakhoz hasonló ütemben fog növekedni, akkor az ezredfordulóra a világ egyik legfontosabb problémája a lovas közlekedésből adódó lótrágya-elhelyezés lesz. Napjainkban hasonló a helyzet a mobiltelefonokkal: megpróbálhatjuk megjósolni, milyenek lesznek majd a jövőben, nem ismerjük azonban azokat a bizonyos technológiai forradalmakat, amelyek a fejlődést meghatározzák és teljesen másfelé terelik a technológia előrehaladását, ahogy a lovakat váltó autókkal is történt.

A legnagyobbak jövőkoncepciói

A jövő titkainak feltárásához vezető úton a nagyvállalatok által mutatott ösvényeken érdemes elindulni. A jövőt még ők sem tudják teljes biztonsággal megjósolni, de részt vesznek annak formálásában, így valószínűleg nekik pontosabb elképzelésük van róla, mint nekünk.

A Microsoft jövőképében az egymással kommunikáló, interaktív, infografikus felületek kapják a főszerepet. Szerintük a jövő mobiltelefonjai érintésérzékeny átlátszó üveglapok lesznek, amelyek az élet minden területén egyfajta személyes asszisztensként fognak szolgálni minket.

Hasonlóan képzeli el a jövőt a Corning is, amelyről a különlegesen szívós üvegeik kapcsán hallhattunk. A vállalat érdekeltségi körét ismerve egyáltalán nem meglepő, hogy az ő jövőképükben az egész világ üvegcentrikus: az ablakok digitálisan árnyékolhatók, közben pedig fotovoltaikus módon még villamos energiát is termelnek. A fürdőszobatükrön fogmosás közben elolvashatjuk a híreket, e-maileket válthatunk, összességében pedig minden elképzelhető dolgot interaktív üveggel vonnak be. Persze minden szentnek maga felé hajlik a keze, de a túlzásokba eső üvegesítés mögött megláthatjuk azt is, hogy a jövő telefonjait hogyan képzelik. Az üvegkijelző a Microsoft kisfilmjéhez hasonlóan itt is megjelenik, a Corning telefonja viszont már kapott egy iPhone-hoz hasonló keretet is, amivel már egy fokkal életszerűbb a koncepció.

Az előzőekhez képest teljesen másképp látja a jövőt a Google. Az általunk ismert telefont száműzik, helyette egy szemüveget ruháznak fel minden olyan tudással (és még többel), amire a mai legmodernebb okostelefonok képesek. Az átlátszó kijelző itt is helyet kap, a szerepét természetesen a szemüveg lencséje tölti be. A fejen hordható telefon előnye, hogy mindig kéznél van, hátránya viszont, hogy csak beszéddel vezérelhető, ami a tömegben elég kínos perceket tud okozni.

A jövő kijelzői

A kisfilmek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az átlátszó kijelzők határozzák majd meg a jövő mobiltechnológiáját, több cég pedig már be is mutatta az átlátszó kijelzővel rendelkező prototípusait. Ahogy számos kijelzőkkel kapcsolatos kutatásban, itt is a Samsung jár az élen. Az alábbi videón látszik, hogy a technológián még van mit fejleszteni, de az irány mindenképpen ígéretes.

A kijelzőkkel kapcsolatos további fejlesztések azok flexibilitását célozzák meg. Hajlékony kijelzőn szinte minden nagy gyártó dolgozik már, és a kereskedelmi forgalomban való megjelenésük közelebb van, mint elsőre gondolnánk.

A Nokia több mint egy éve bemutatott egy olyan hajlítható telefon-prototípust, amely a hajlításokat használta ki a vezérlésre. A módszer először igencsak szokatlannak tűnhet, de ez a fajta gesztusvezérlés megfelelő felhasználói felülettel akár gondolkodás nélkül, intuitívan is használható.

Érintőkijelző nélkül ma már elképzelni sem lehet egy okostelefont, pedig ez a technológia alig fél évtizede tört utat magának a hétköznapi életben. A nagyvállalatok már dolgoznak az érintőkijelzők következő generációján: a legnagyobb úttörője ennek a fejlesztési iránynak az Apple, ami számos szabadalmat beadott már, és ha hihetünk nekik, akkor a jövőben már fizikai visszajelzéseket kaphatunk egy-egy gomb megnyomásáról. A futurisztikus elképzelés szerint a telefon képes lenne gombokat létrehozni úgy, hogy azok kiemelkednének a kijelző síkjából, gyakorlatilag tapintható, háromdimenziós kezelőfelületet létrehozva.

A jövő okostelefonjait nehéz elképzelni OLED kijelző nélkül: az új technológia annyi előnyt rejt magában, hogy szinte már könyörög, hogy telefonba építsék. Amint ezek a könnyű, hajlítható és hihetetlen képminőséget produkáló kijelzők kinövik a gyermekbetegségeiket és nagy mennyiségben állítják elő őket, kijelző legyen a talpán, aki harcba akar szállni velük.

A 3D-s kijelzők jövőjéről nehéz biztosat mondani. Egy éve még a legnagyobb szenzációként harangozták be a háromdimenziós megjelenítési technológiával rendelkező mobiltelefonokat, azóta viszont – mintha a technológia eltűnt volna a süllyesztőben – nem hallottunk róluk. Úgy tűnik, hogy az embereknek (egyelőre) nincs szükségük ilyen telefonra, az pedig, hogy egy új fejlesztés megváltoztatja-e ezt a helyzetet, még kérdés.

A kijelzőfelbontás növekedése várhatóan a jövőben is tovább folytatódik, bár már most is eljutottunk arra a szintre, hogy képesek vagyunk olyan pixelsűrűségű kijelzőket gyártani, hogy az emberi szem nem tudja különválasztani az egyes képpontokat. A felbontás a jövőben valószínűleg még tovább fog növekedni, azonban a józan ész azt diktálja, hogy egyre lassuló mértékben: mivel szemünkkel úgysem látjuk a különbséget, a nagyobb felbontású kijelző inkább státuszszimbólumként funkcionálhat majd.

Kényelemi funkciók

A jövőben életünk még több területére betör a mobiltelefon, olyan kényelmi funkciókat kínálva, amiket ma még talán el sem tudnánk képzelni: teljes körű hangvezérlés, már-már mesterséges intelligenciának hihető személyi asszisztens, csak hogy néhányat említsünk. A szoftver mellett hardveres téren is hihetetlen fejlődésnek lehetünk tanúi: a számítási kapacitás elképesztő növekedése, a kamerák folyamatos fejlődése mellett a vezeték nélküli töltés is mindennapossá válik.

Kiegészítők szempontjából néhány szabadalom egészen vad ötleteket tartalmaz. Olyan tetoválás ötletét is megfogalmazták már, ami kapcsolatban áll a telefonnal és híváskor vagy sms érkezésekor különböző rezgésekkel figyelmeztet azokra.

Hátráltató tényezők

Ezek közül talán a legfontosabb az akkumulátor: már ma is tapasztalhatjuk, hogy az akkumulátorok kapacitásának növekedése nem képes lépést tartani az igényekkel. A korábbi (buta)telefonoknál az egy hét készenléti idő elvárható volt, ma meg örülünk, mint majom a farkának, ha már egy napnál többet kihúz a telefonunk. A jövőben forradalmi változásnak kell történnie energiatárolás terén, hogy probléma nélkül ki tudjuk szolgálni az egyre növekvő igényeket.

A kisfilmekben látott teljesen átlátszó telefonok egyelőre csak az álmainkban szerepelhetnek: a ma ismert technológiával a kijelző ugyan már most is lehet átlátszó, de maga a mögöttes hardver (az akkumulátor, a processzor, az optika) nem.

A technológiai fejlődés szerencsére annyira felgyorsult az utóbbi években, hogy még a mi életünkben számos csodát fogunk látni, olyan telefonokat, amilyeneket előtte elképzelni sem mertünk volna. Várjuk a Vasember-ben látott holografikus felhasználói felületet, Tony Stark J.A.R.V.I.S.-ához hasonló mesterséges intelligenciával kiegészítve.

Tovább:
A Player legfrissebb híreihez 
Jövőre jönnek az első hajlékony kijelzős mobilok
Kontaktlencse LCD-vel

(Forrás: MicrosoftCorning, GoogleDigital Trends, The Next Web)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot