Képek érkeztek a vörös bolygón ténykedő Csu-zsungtól is.

A kínai Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol az űreszköz leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást. A Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) pedig megmutatta a Csu-zsung marsjáró által készített első felvételeket:

A fotókról:

Egy 360 fokos panorámakép, amelyet a marsjáró terepnavigációs kamerája rögzített, mielőtt a rover elhagyta volna a leszálló platformot – az látható, hogy a leszállás helyén egyenletes a talaj. A távolban a Mars horizontja tűnik fel.

A terepnavigációs kamera a vörös bolygó felszínéről is készített képet. A felvételen a Mars felszíne viszonylag egyenletesnek tűnik, a talajon különböző méretű kövek láthatóak.

A marsjáró a leszálló platformot is lefényképezte csaknem 6 méteres távolságból, valamint egy, a marsi talajra helyezett kamerájával a leszállóegységet és saját magát is megörökítette mintegy 10 méteres távolságból – ezeken a fotók látszik, hogy már „lobog” Kína zászlaja a Mars felszínén.

Az 1,85 méter magas és 240 kilogramm súlyú Csu-zsung a bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon – 90 solon, vagyis marsi napon – keresztül. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről fogják irányítani. A robotjármű a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket.

És ha már Mars:

2,4 milliárd pixeles panorámaképen veszhetsz el a marsi tájban

Közben pedig még a vörös bolygó hangjait is hallhatod.

(Forrás: MTI, fotó: CNSA)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában