Teszteltük az Asus Zephyrus G14-ét, a laptopot, ami több fronton igyekszik izomból beférkőzni a szívünk közepébe.

Amikor az Asus bemutatta az idén érkező új laptopjait, egyből tudtam, hogy a G14 szerelem lesz, mert egyszerűen nem tudja az ember nem felkapni a fejét rá. Nem túl nagy, iszonyú erő szorult belé, ráadásul ott az a külső, elrejtett LED-sor, amivel a laptop fedlapjára bármit ki tudsz írni. De nem kötelezően, ki-be kapcsolhatod ezt a funkciót, sőt, ha nagyon akarod, vehetsz olyan változatot is ebből a vasból, amiből a LED-ek kimaradnak.

Szóval nem, nem ez a Zephyrus G14 egyik nagy mutatványa, mert összességében nem ezért fogod nagyon szeretni. Ez a laptop ugyanis játékra termett, de a Zephyrus-széria letisztultságát igyekszik feldobni némi extra külsőséggel, mert igenis van, akinek a Zephyrus túl egyszerű, és annak ellenére, hogy esze ágában sincs neonfényekkel operálni, mint sok gaming laptop, inkább picit rágyúr a letisztult szépségre, plusz ugyebár arra a bizonyos extra LED-sorra.

A G14 fedlapja tulajdonképpen két részre van osztva átlósan, a jobb oldali felében pedig aprócska LED-ek dolgoznak elrejtve, amelyeket nem kötelező használni, de úgyis fogod, pláne, ha fizettél is értük. Ezen a LED-soron kiírhatsz üzeneteket, akár a nevedet, akár az I Love Mom feliratot (vagy egy laza „hellókát” csajozáshoz, de mindegy is), de ha úgy akarod, akkor jelezheti a laptopot összecsukva a gép töltöttségi szintjét és egyéb nyalánkságokat is.

Az különösen ügyes, hogy akár saját képet, GIF-et vagy szöveget is beírhatsz, sőt, még a zenére is képesek mozogni a sávjai, szóval a felhasználási módok száma nem csekély. Ez nyilván egy fiatalabb korosztálynak teheti még szimpibbé a Zephyrusokat, de hagyjuk ezt a kijelzőt, mert a lényeg azon kívül van.

A tesztgépünkben meglepő módon egy Ryzen 7 4800H tette a dolgát egy Intel-proci helyett, ami továbbra is elég mindenre, mindenre is (ha mégis kevés lenne, akár Ryzen 9-ig is el lehet menni), főleg, hogy a 16GB RAM mellett egy RTX 2060-as videokártya dolgozott, ami azt jelenti, hogy megfogni nem igen lehetett semmivel. Egy ilyen kombó már játékhoz és videóvágáshoz is jó, és mivel a mérete relatíve pici, mondhatjuk, hogy egy marha jó stílusú kis erőmű, amit be lehet vágni a táskába, és vinni magunkkal bárhová. Nyilván egy ilyen hardverrel nem lehet a súlya 1kg, de még így sem annyira nehéz, hogy az ember sérvet kapjon a cipelésétől.

Az a jó ebben a laptopban, hogy a Zephyrus-formulát egy kicsit fel tudja dobni, így azok is elgondolkodhatnak a váltáson, akik már kicsit unalmasnak találják a túlzott letisztultságot, azok pedig, akik most akarnak venni egy kompakt atomerőművet, nincs olyan gép, ami ennyit tudna. Főként akkor, ha sokat mozogsz (majd újra) mindenfelé, és kell, hogy legyen nálad egy olyan gép, ami nem foglal sokat, de egy kicsit stílusosabb, és olyan, ami egyelőre nincs mindenkinek.

Hogy mekkora siker lesz a LED-fényekkel megbolondított G14, jó kérdés, már. Azt mondjuk lehetett sejteni, hogy nem a filléres kategóriában akar hódítani, az ára viszont ahhoz képest nem annyira durva, ha nincs szükséged mondjuk RTX-re. Egy 1650 Ti + Ryzen 7 kombó 512 GB SSD-vel 430 körül megvan, a csúcsa Ryzen 9-cel és WQHD-kijelzővel már 720000-ért lehet a tiéd, ami mondjuk soknak hangzik, de azt tekintve, hogy egy ilyen hardverű laptop nemrég még egymillió felett állt meg, nem is annyira rossz. Sőt. Szóval vess rá egy pillantást, és ess vele szerelembe.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés