Az eszköz 2022-re készülhet el.

A magyar Puli Space nyerte az amerikai űrügynökség Honey, I shrunk the NASA payload pályázatát, amelyen olyan könnyű és kisméretű holdi mérő- és megfigyelőeszköz tervezése volt a feladat, amit könnyű szállítani, kompakt és könnyen működik együtt más eszközökkel.

Tíz csapat adott be részletes pályamunkát, amiben azt kellett bemutatniuk, hogy miként fogják megvalósítani az előzetesen felvázolt terveiket.

A zsűri a rendelkezésre álló pénzügyi keret megemelésével összesen négy projektet díjazott, és külön kiemelte a beküldött pályázatok kiemelkedően magas színvonalát. A holdi erőforrások felderítésére alkalmas eszközök közül egyedül a Puli vízszimatolója került be a díjazottak közé.

Óriási elismerést kaptunk a világ vezető űrügynökségétől, nagyon boldogok és büszkék vagyunk. Hihetetlen közösségi munkával értük el ezt az eredményt, tíz év küzdelmei után úgy érezzük, megérdemeltük a sikert. Külön öröm számomra, hogy kiváló hazai partnereket tudtunk megnyerni, nagyon erős csapattal vágunk neki a feladatnak. Hiszünk abban, hogy közös munkával Magyarország is be tud lépni azon országok nagyon szűk csoportjába, akik képesek egy másik égitest elérésére, és részt vehetnek a Hold erőforrásainak hasznosításában, egy új, innovációra építő gazdaság kialakításában

mondta Pacher Tibor, a Puli Space vezetője az MTI-nek eljuttatott közleményükben.

A Puli Lunar Water Snooper (Puli vízszimatoló) képes azonosítani a hidrogént és méri annak a holdi talajban lévő mennyiségét és eloszlását. A műszer kis tömege és mérete alkalmassá és bevethetővé teszi akár egy 2 kilogrammos holdjáró hasára szerelve is.

Kiemelt kép: Puli Space

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Igazi vamzer a Zoom újítása