Az ott a képen megfagyott szén-dioxid.

A Marson rendkívül ritkán fordulnak elő felhők a vékony és száraz légkör miatt, de a Curiosity marsjárónak most sikerült megörökítenie ezt a nem túl gyakori jelenséget.

A felhők általában a bolygó egyenlítőjénél fordulnak elő a marsi év leghidegebb időszakában, amikor a planéta a legtávolabb van a Naptól.

A legtöbb marsi felhő majdnem 60 kilométer magasságban lebeg az égen és fagyott vízből áll, viszont a most lefotózott felhők ennél jóval magasabban voltak, magyarán az összetételük is más volt. A kutatók szerint a képen látható felhők fagyott szén-dioxidból vagy szárazjégből állhatnak.

A Curiosity panorámás árbockamerája, vagyis Mastcam, közvetlenül a naplemente után rögzítette a felhőket, a jégkristályok megszűrték a fényt, így bizonyo szögből úgy tűnt, hogy a felhők az égen ragyognak.

Ezek a szürkületi felhők, más néven noctilucent (latinul: éjszakai ragyogás) felhők világosabbá válnak miközben a jégkristályok megtörik a fényt, majd elsötétednek, miután a Nap helyzete megváltozik. A kutatók szerint ez az észlelés jó alkalom volt arra, hogy megfigyeljék a marsi időjárást, ilyen magasan ugyanis még nem észleltek felhőket a vörös bolygón.

NASA; kiemelt kép: Curiosity Rover

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Rejtélyes, kék színű valamit vettek észre a Szaharában a sivatag műholdfelvételeit nézegetve