Nem az ásványvizek létjogosultságát kérdőjelezi meg ez a rövidfilm, hanem azt, hogy miért más országból szállított műanyag palackos vizet iszunk, amikor ott a kiváló minőségű csapvíz sokkal olcsóbban.

Németországban minden egyes nap 1,9 millió palack vizet fogyasztanak el, és csak 2019-ben összesen 1,1 milliárd liter vizet importáltak, méghozzá eldobható műanyag palackokban, ami óriási és feleslegesnek tűnő környezetterhelésnek számít.

Erre hívja fel a figyelmet a duisburgi vízművek akciója, amiben palackozott csapvizet próbáltak meg eladni a vizéről híres Évianban.

A duisburgi csapvíz kiváló minőségű, ezért megtöltöttek vele egy egész teherautónyi műanyag palackot, kitaláltak hozzá egy szép logót és egy jól hangzó szlogent, és 750 kilométert szállították kamionnal a francia Évian-les-Bains városába, ahol a központban nyitottak neki egy álüzletet, mintha egy különleges és drága ásványvízről lenne szó.

Bármennyire is megrendezett, hogy a helyiek szerint rendben van a német csapvíz a híres Évianhoz képest is, az üzenet világos. A duisburgi vízművek csak egyetlen kamiont küldött át több száz kilométerre, amivel 1400-szor több szén-dioxid termelődött, mintha otthon megnyitották volna a csapot, de a vizet palackozó üzemeknél ez a logisztika napi gyakorlatnak számít.

A csapvíz pedig azt leszámítva, hogy tiszta és jó minőségű, sokkal olcsóbb is: a németeknél 0,2 centbe kerül egy liter, miközben a palackozott vizek literje 19 és 50 cent között van a boltban, azaz egy euróból csak 2-5 palack vizet tudnál venni, de csapvízből 500 liter is kijön.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés