Orosz szakértők szerint New Yorkot képes lenne eltörölni a föld színéről.

Oroszország szombaton közölte, hogy a tervek szerint őszig hadrendbe állítják az újonnan tesztelt Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakétáját, ami egyszerre több (10 tonna súlyt elérő, szétváló) hiperszonikus csapásmérő egység hordozására lesz alkalmas, és ami

az egész Föld körüli röppályán képes haladni és bármelyik irányból csapást mérni, vagyis a világ bármely pontjára képes lecsapni.

A Szarmatot kizárólag orosz gyártmányú egységekből és alkatrészekből építettek meg, ami nagyban leegyszerűsíti a belföldi sorozatgyártását és felgyorsítja a rendszerbe állítását.

A fegyvert kifejlesztő Makejev Rakétaközpont vezérigazgatója és főkonstruktőre, Vlagyimir Gyegtyar egyszerűen csak „a rakétatechnika csúcsának” nevezte, míg az orosz hadászati rakétaerők parancsnoka, Szergej Karakajev vezérezredes szerint egyetlen más országban sincs még hadrendbe állítva ilyen rendszer. Az orosz védelmi tárca szerint pedig

a Szarmat a világ legnagyobb hatóerejű és legnagyobb hatótávolságú rakétája,

ami sokkal erősebb, mint az jelenlegi, a Mach 27 sebesség (a hangsebesség huszonhétszerese, mintegy 33 ezer kilométer óránként) elérésére képes, 2019 óta szolgálatot teljesítő Avangard irányítható szárnyas siklóblokk hordozója.

Az orosz állami tévécsatornán, a Rosszija 1-en orosz szakértők nyíltan arról diskuráltak, hogy a Szarmat például New Yorkot is képes lenne a föld színéről eltörölni:

Az új fegyver évek óta fejlesztés alatt állt, ezért a tesztindítása nem okozott meglepetést a Nyugat számára, de különös hangsúlyt adott neki, hogy rendkívüli geopolitikai feszültség idején történt, amikor Oroszország épp háborúzik Ukrajnában.

(Forrás: Reuters, MTI, nyitókép: Getty Images – illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Videón, ahogy leszed egy rakétát Izrael ezerforintos légvédelmi rendszere

Működik, legalábbis eléggé meggyőzőek a felvételek.

Az oroszok megvillantották az atombiztos szupernehéz tankjukat

A 60 tonnás monstrum képes ellenállni a nukleáris csapásoknak is.

Mi ez a katonai drón, ami megsértette Magyarország légterét, mielőtt lezuhant Zágrábban?

Csütörtök késő este zuhant le, előtte Magyarország felett pedig 40 percet repkedett.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában