A Microsoft vezérigazgatója majomként visítozott a színpadon, az Apple bemutatta minden idők legocsmányabb ruháit, Michael Bay pedig a Samsung rendezvényén égette magát porig. És ez még csak néhány minden idők legkínosabb teches pillanataiból.

1. A majomfiú felemelkedése

Kivel mással is kezdhetnénk a listát, mint Steve Ballmerrel, aki ugyan majdnem 15 évig vezette a Microsoftot, de valamiért az az érzésünk, hogy az utókor mégsem emiatt fog emlékezni rá. A cégvezető 2000-ben tartott egy beszédet a Microsoft alkalmazottai előtt, amivel azonnal kiérdemelte a "majomfiú" elnevezést, pedig szegény csak a hallgatóságot szerette volna kicsit feltüzelni.

Sokszor láttuk már ezt a videót, de úgy még soha nem tudtuk végignézni, hogy közben ne akartuk volna egy éles késsel kivájni a saját szemünket. És Ballmernek nem ez volt a legkínosabb momentuma.

2. Steve Ballmer kiröhögi az iPhone-t

A Microsoft vezetőjeként ugyanis sokkal kínosabb számára, hogy a Microsoft nem csak, hogy úgy lemaradt az okostelefon-piacról, hogy a hátrányukat máig sem tudták behozni, de mint a következő videóból kiderül, Ballmer egyáltalán nem ismerte fel az iPhone jelentőségét. Amikor 2007-ben megkérdezték, hogy mit szól az Apple telefonjához, a világ legnagyobb technológiai vállalatának első embere így regált:

Ejj, ejj, Steve, ezt bizony alaposan benézted - ha hallgattál volna, okos maradtál volna, de neked ezután még muszáj volt azt is hozzáfűznöd, hogy "esélytelen, hogy az iPhone komoly piaci részesedést tudna szerezni magának". 2011-re az Apple-nek 23%-os részesedése volt az okostelefon-piacon, amivel rövid ideig a világ legnagyobb gyártójának számítottak. Ezt mifelénk, vidéken úgy mondják, hogy: epic fail.

3. Az Apple letarolja a divatipart

Apple-fan vagy, és a MacBookodat csapkodod a röhögéstől? Nem sokáig, ha meglátod, milyen ruhakollekciót dobott piacra az Apple a '80-as években. 1985-ben Steve "kifogástalan ízlésű" Jobs-t kigolyózták a saját cégétől, ez pedig azonnali, igen látványos következményekkel járt, hiszen egy évvel később az Apple előállt minden idők legförtelmesebb ruhakollekciójával. És ezt ők teljesen komolyan gondolták.

Erről jut eszünkbe: tudod, mi volt Steve Jobs legnagyobb problémája a Microsofttal?

4. A Windows lefagy a bemutató közben

Pedig ha Steve Jobs jobban rajta tartotta volna az ujját a technológia ütőerén, akkor könnyen tudott volna egy valóban nagy problémát mondani a Microsofttal kapcsolatban, ami évtizedeken keresztül keserített meg az emberek életét. A kék halál nem válogatott, még a saját tervezőjére is lecsapott, ráadásul épp a legrosszabbkor, a Windows 98 bemutatója közben. Oda sem tudunk nézni.

5. A nagyot halló Windows Vista

A Microsoftnak nem ez volt az egyetlen nagyon kínos bemutatója: 2006-ban például a Windows Vista beszédfelismerő képességét szerették volna promózni, azonban az élő bemutatón kiderült, hogy minden idők második legrosszabb Windows operációs rendszere nagyjából annyira érti, amit mondanak neki, mint egy száz éves háborús veterán, akinek tíz gránát robbant fel egyszerre a füle mellett a lövészárokban.

A Vista bemelegítésként "kedves néném"-nek értette a "kedves anyu"-t, majd diszkréten rászabadította élete legkínosabb pillanatait a bemutató vezetőjére, akinek végül ezt a mondatot sikerült összehoznia: "kedves néném, dupla a gyilkos, törlés, összes kijelölése". A dadaisták ájultan estek volna össze a gyönyörűségtől, ha ezt hallják.

6. Michael Bay lefagy, mint a Windows

És ha már a kínos bemutatóknál tartunk. Annál kínosabbat elképzelni sem tudunk, ami Michael Bayjel történt a Samsung 2014-es CES rendezvényén.

Ha nem érted, mi történt: Michael Bay súgógépe elszállt, és a rendező, aki olyan halhatatlan eposzokkal ajándékozta meg az emberiséget, mint az Armageddon, a Transformers vagy a Pearl Harbor, ettől teljesen lefagyott.

7. Mark Zuckerberg találkozik saját magával

Kicsit kilóg a listáról Mark Zuckerberg váratlan megjelenése a Saturday Night Live showban, ahol a Közösségi hálót promózták Jesse Eisenberggel közösen. A Facebook alapítója egészen jól hozta a figurát, aki éppen belecsöppent élete legkínosabb beszélgetésébe az őt alakító színésszel.

8. Mark Zuckerberg Budapesten

És ha már Mark Zuckerbergnél tartunk. Az megvan, amikor Ács Dani villáminterjút készített Budapesten a Facebook főnökével?

Egy végtelenített techno-remixet ez a videó is megért volna, de lusták vagyunk feltölteni a Coubra.

9. Steve Ballmert tojással dobálják meg a Corvinuson

Nem ez volt az egyetlen nagyon kínos dolog, ami Budapesten történt, és persze ki mással történhetett volna, mint régi ismerősünkkel, Steve Balmerrel, aki előadást tartani jött a budapesti Corvinus egyetemre, de az akkoriban az országon végigsöprő tojásdobáló őrület őt is utolérte.

Az egészben az az érdekes, hogy Ballmert nem azért dobálták meg, mert szar a Windows, hanem mert a Microsoft aláírt egy 25 milliárd forintos megállapodást a magyar kormánnyal. Mondjuk az sem kizárt, hogy a tojásdobáló Ballmer beépített embere volt, ahhoz ugyanis már tényleg tehetség kell, hogy valaki annyira tapló legyen, hogy mellette a Microsoft főnöke kifejezetten jó arcnak tűnik.

10. A BBC hamis szakértője

Guy Goma is elég jó arc volt, akit azért hívtak meg a BBC-be, hogy az Apple Corps és az Apple Computer közötti jogi hercehurcáról nyilatkozzon. Nézd az arcát, amikor a műsorvezető bemutatja!

Hogy miért volt jó arc? Mert a BBC valójában nem őt, hanem egy Guy Kewney nevű szakértőt szeretett volna megkérdezni a Beatles és az Apple csatározásáról, de valahogy összecserélték őket, és a fehér bőrű, szakállas jogász helyett a brit közszolgálati tévéhez állásinterjúra érkező informatikust sikerült betuszkolniuk a stúdióba. A BBC-nek szerencséje volt, mert Goma azt hitte, hogy a felvétel az interjú része, így a képességeihez mérten igyekezett normálisan válaszolni a neki szegezett kérdésekre, a nézőknek pedig valószínűleg fel sem tűnt, hogy valami nem stimmel.

11. A Gizmodo lekapcsolja a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai rendezvényét

Vissza a CES-re. 2008-ban a Gawker lapcsaládhoz tartozó Gizmodo egy TV-B-Gone nevű eszközzel érkezett az elektronikai kiállításra, amivel sikerült lekapcsolniuk a CES monitorjainak elég jelentős részét.

Az eredmény? Az újságírót örökre kitiltották a CES-ről, és a Gizmodo rengeteg kritikát kapott az olvasóktól is, bár egy-két unalmas keynote félbeszakításán kívül igazából nem ártottak senkinek. És tegye fel a kezét, akinek lett volna bátorsága ugyanezt megcsinálni.

12. Bill Gatest letartóztatják

A 19 éves leendő milliárdost még 1975 áprilisában, vagyis a Microsoft megalapítása előtt csukták le, igaz, csak gyorshajtásért.

Forrás: Wikimedia

Nem is ez a kínos, kit nem csuktak még le gyorshajtásért, hanem hogy pont úgy néz ki, mintha az Apple tíz évvel később piacra dobott ruháit viselné.

13. Cat Schwartz meztelen képei

De kínos képei nem csak neki vannak, hanem Cat Schwartznak is, aki mindössze néhány képet szeretett volna felölteni a blogjára, csak éppen arról feledkezett meg, hogy a Photoshop (amiben a képeket megvágta) a thumbnailek (kicsinyített képek) elkészítéséhez az eredeti, vágatlan képeket használja fel - amelyeken történetesen meztelenül szerepelt. Hogy mennyire meztelenül, azt ide kattintva tudod ellenőrizni.

A kínos a dologban, hogy Cat Schwartz nem az a tipikus amatőr Photoshop-huszár, hiszen a képek kiszivárgása idején a TechTV-nél dolgozott újságíróként, így pontosan tudnia kellett volna a Photoshop hibájáról.

14. Bill Gates bemutatja a Windows 3.1-et

A végére hagytunk két klasszikust. Az elsőn Bill Gates, a nördök és geekek prototípusa mutatja be büszkeségét, a Windows 3.1-et. Ennél tipikusabb 90-es évekbeli videó egyszerűen nem létezik, talán még ha alákevertek volna egy kis Ace of Base-t.

Javára legyen mondva: nagyon ritkán történt meg a történelem során, hogy egy vállalkozó azt ígérte, hogy "megmutatom a jövőt", és közben nem hazudott.

15. Ballmer és a Windows 1.0

Soha nem hallottál a Windows 1.0-ról? Ne sajnáld. Azt viszont sajnálhatod, ha még soha nem láttad, hogyan mutatta be Ballmer a legendás operációs rendszer legelső verzióját, hiszen ebből az 1986-os videóból derül ki, hogy a Micosoft későbbi vezérigazgatója valójában soha nem őrült meg.

Mert ő mindig ilyen volt. Köszönjük a figyelmet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában