2021-től már a Harmony OS 2.0 fog futni a Huawei telefonjain, de úgy tűnik, hogy egyelőre az Androidot is megtartják mellette.

A kínai gyártó tavaly elég nehéz helyzetbe került, miután az USA kereskedelmi minisztériuma tiltólistára tette őket, így az amerikai cégek azóta nem üzletelhetnek a Huaweijel. Ennek következtében a Huawei a telefonjain is csak az Android nyílt forráskódú változatát használhatja, rajta a saját HMS ökoszisztémájukkal. Ez viszont azt is jelentette, hogy a Huaweinek le kellett mondania a Google szolgáltatásairól, vagyis az azóta kiadott telefonjaikon nem fut se a Google Play, se a többi Google-alkalmazás, és azok az appok sem, amik csak a Google keretrendszerével működnek.

Ilyen előzményekkel már nem is olyan meglepő, hogy a cég a múlt csütörtökön tartott fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy jövőre már az új telefonjaikon is a saját fejlesztésű HarmonyOS fog futni, ami a Honor és Huawei tévéken már tavaly bemutatkozott. A Huawei arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy tervbe van-e véve, hogy teljesen elhagyják az Androidot, de mivel a fejlesztői konferencián egy új androidos felhasználói felületet is bemutattak EMUI 11 néven, így egyelőre még biztosan nem akarnak megválni a Google operációs rendszerétől.

Így néz ki a HarmonyOS felhasználói felülete a tavaly bemutatott Honor Vision okostévén

Nem a Huawei az egyetlen, aki sokat veszíthet

Az Androiddal való szakítás nem csak a Huaweinek fájna, de minden bizonnyal a Google-t is érzékenyen érintené. A Huawei az idei év első felében 105 millió telefont értékesített, amivel átmenetileg a világ legnagyobb mobilgyártójává váltak. Nehéz elképzelni, hogy az operációsrendszer-váltás egyáltalán nem befolyásolja majd az eladásaikat Európában, ugyanakkor ha az itteni felhasználóiknak csak egy részét is sikerül megtartaniuk, már az is igencsak nagy érvágás lesz a Google-nek, akik az IDC statisztikái szerint jelenleg a mobil operációs rendszerek piacának toronymagas egyeduralkodói, 85,4%-os részesedéssel. A kínai piacon az átállás várhatóan jóval zökkenőmentesebb lesz, hiszen az országban a nyugaton népszerű alkalmazások nagy része (Facebook, Twitter, Instagram) régóta be van tiltva, így a kínai felhasználóknak ezek nem is fognak hiányozni.

A HarmonyOS 2.0-át decembertől kezdik el bevezetni, és hivatalosan jövő októberben jelenik meg, ugyanakkor a Huawei egyelőre megtartja mellette az Androidot is, amin az EMUI 11 felhasználói felület fog futni. A cég azt is bejelentette, hogy az operációs rendszer az Androidhoz hasonlóan nyílt forráskódú lesz, vagyis bárki használhatja a készülékein. Az operációs rendszer sikerében valószínűleg kulcsfontosságú lesz, hogy a Huaweinek hány gyártót sikerül átcsábítani, hiszen ahogy korábban már többször is láthattuk, a mobil operációs rendszerek piacára egyáltalán nem könnyű betörni. A Microsoftnak például úgy sikerült elhasalnia a Windows Phone-nal, hogy éveken keresztül az összes Nokia telefonon ez az operációs rendszer futott, ennek ellenére a felhasználók körében soha nem lett annyira népszerű, mint az iOS vagy az Android. A siker kulcsa minden bizonnyal az lesz, hogy a Huawei meg tudja-e győzni a fejlesztőket, hogy Harmony OS-re is adják ki az alkalmazásaikat, ami egyelőre kemény diónak tűnik. Ezen a területen a Google-nek és az Apple-nek jelenleg hatalmas az előnye, hiszen amíg a Google Playen 2,96 millió, az Apple App Store-ban pedig 2,2 millió alkalmazás érhető el, addig a TechCrunch információi szerint a Huawei HMS ökoszisztémájára szeptemberig alig százezer alkalmazást portoltak át a fejlesztők.

A kínai gyártónak jelenleg nem az operációs rendszer az egyetlen megoldandó problémája, hiszen az USA nemrég kiterjesztette a gyártóval szembeni tiltást minden olyan cégre, amelyik amerikai technológiát használ, így a Huawei többek között a saját fejlesztésű Kirin-processzorát is elveszítette.

A Huawei a fejlesztői konferencián amúgy egy sor új készüléket is bemutatott, többek között a pontosabb pulzusméréssel és új edzésmódokkal érkező Watch GT 2 Pro okosórát, az intelligens aktív zajszűréssel ellátott Freebuds Pro vezeték nélküli fülhallgatót és a 3K-s kijelzővel és a legújabb Intel procikkal felszerelt MateBook X notebookot.

Ez a cikk eredetileg a Raketa.hu-n, a Player társoldalán jelent meg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Már 317 millió megtekintésnél jár a világ legelső YouTube-videója

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés