Technológia és divat vs. fenntarthatóság.

A leginkább környezetbarát mobiltelefon az, amit nem gyártottak le – nagy igazság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki, Miért olyan rövid a mobilok élete? című közleményében. Mint írják, fontos volna, hogy a fogyasztók a használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek, mivel a mobilok előállításához ritka nyersanyagokat használnak, a gyártás, a szállítás és a használat pedig jelentős károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár, de

ehhez elsősorban hosszú élettartamú készülékekre volna szükség.

Ám mivel a technológia gyorsan avul, az emberek gyakran cserélnek készüléket. A használt mobilok 53%-a legfeljebb kétéves, 85%-a pedig kevesebb mint öt. Az ennél régebbi készülékeket jellemzően az idősebbek és a telefonon nem internetezők használják.

Az újrafelhasználás, a megunt készülékek másodlagos piaca szintén csökkentheti a gyártás iránti igényt, ám talán éppen a gyors avulás miatt az embereknek csupán 15%-a mobilozik használtan vásárolt vagy kapott készülékkel. A nagy többség (82%) újonnan szerezte be telefonját.

A lecserélt készüléket a használók 25%-a ajándékozta vagy adta el, ezzel segítve az újrafelhasználást (ez az arány látszólag ellentmond az említett, 15%-os másodkézből származó mobilhasználói aránynak, valószínűleg az elajándékozott készülékek jelentős részét gyerekek használják, akikre a kutatás nem terjedt ki). A többség – 56% – új készülék vásárlásakor inkább megtartotta előző telefonját, csupán

10% adta le megfelelő módon, elkülönített hulladékként, újrahasznosítás céljából, 3% pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

Az NMHH felhívja a figyelmet, hogy a Netre fel! készülékcsere-programjában az elavult, 4G-s hálózatra kapcsolódni nem tudó mobilokat állami támogatás mellett újabbra lehet cserélni, a kereskedőknél leadott készülékeket pedig újrahasznosítják.

(Forrás: NMHH)

Ez is érdekelhet:

Itt tudod megnézni, mekkora sugárzásnak vagy kitéve mobilod nyomkodása közben

Van olyan készülék, ami megközelíti a határértéket.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában