Az univerzum ősrobbanás utáni legnagyobb explózióját észlelték csillagászok, amely egy szupernagy tömegű fekete lyukból származott.

A szakértők közlése szerint a Földtől 390 millió fényévnyi távolságra lévő galaxishalmaz fekete lyuka volt a kiindulópont, a robbanás pedig olyan nagy volt, hogy akkora krátert hozott létre a csillaghalmaz körüli forró gázban, amely átmérője másfél millió fényévnyi – tehát a fény másfél millió év alatt jutna egyik feléről a másikig.

Az amerikai haditengerészeti védelmi laboratórium (Naval Research Laboratory) kutatója, Simona Giacintucci szerint

az esemény ötször akkora volt, mint az eddigi legnagyobb robbanás.

A csillagászok úgy vélik, a robbanás a több ezer galaxist magába foglaló Ophiuchus galaxishalmazban történt, ahol a középpontban lévő egyik nagy galaxis egy óriási tömegű fekete lyukkal rendelkezik.

A hatalmas robbanásra utaló első jeleket már 2016-ban észlelték, de akkor még nem voltak benne biztosak, hogy mi is történt, a NASA Chandra nevű röntgencsillagászati műholdja, valamint a földi teleszkópok által gyűjtött adatok azonban végül meggyőzték csillagászokat.

A szakemberek azt feltételezik, hogy a robbanás mostanra véget ért: nincs arra utaló jel, hogy a fekete lyuk anyagsugarakat lövellne ki. Más hullámhosszokon további megfigyelésekre van azonban szükség ahhoz, hogy jobban megérthessék, mi történt.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Roppant hirtelen, mindössze néhány óra alatt alakulhatott ki a Hold