Az amerikai marsjáróknak társasága akadt.

A kínai kommunista államszervezet közszolgálati médiája bejelentette, hogy a Csu-zsung névre hallgató marsjáró sikeresen landolt a vörös bolygó felszínén. A kínai eszköz az Utopia Planitia nevű északi féltekén fekvő hatalmas területen ereszkedett a felszínre.

Az ereszkedést a Csu-zsung lassító ernyőkkel és egy rakéta modullal abszolválta, a marsjáró biztonságos légkörbe jutásáról egy hőálló védőkapszula gondoskodott.

A Marson való landolás nem egyszerű művelet, eddig még csak az Egyesült Államoknak sikerült véghezvinni. Kína a sikeres küldetéssel hatalmas lépést tett afelé, hogy vezető hatalommá váljon az űrkutatásban.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke gratulált Csu-zsung csapatának a sikeres landoláshoz, a kínai Mars-program teljesítményét pedig kimagaslónak nevezte. A NASA tudományos vezetője, Thomas Zurbuchen  is reagált a kínaiak sikerére, a szakember elmondta, hogy a nemzetközi közösséggel egyetemben azt várják, hogy a Csu-zsung eredményei hozzájáruljanak a vörös bolygó megértéséhez és feltérképezéséhez.

A Csu-zsung magyar idő szerint szombat hajnalban 1:18 perckor landolt a Mars felszínén. A pekingi irányítóközpont nagyjából 17 perccel az ereszkedés után kapta meg azokat az adatokat, amelyek alapján kijelentették: a marsjáró sikeresen elérte a felszínt.

Az eszköz Csu-zsung kínai tűzistenről kapta a nevét, a szókapcsolat szó szerinti fordításban nagy fényt jelent.

BBC; kiemelt kép: WSJ

Ez is érdekelhet:

Íme Szergej, a MÁV 2000 lóerős dízel-villanymozdonya

Ha ismered, azért, ha nem ismered, azért érdemes megnézni róla ezt a videót.

Erős földrengés rázta meg Fukusimát

Richter-skála szerinti hatos erősségű volt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Akkora szél volt, hogy egy utasszállító szuperszonikus sebességre gyorsult

Az ArubaCloud Innovációra ösztönző Programozói Hackathonja

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés