Hiába épített pár éve csodaközpontot az Apple, az otthonról is produktív mérnökök nem akarnak visszatérni, még heti három napra sem.

Öt éve épült meg az Apple új cupertinói központja, a híres kör alakú épület, az „infinite loop”, ami annak idején számos építészeti magazint megjárt, mint előremutató megoldásokat felvonultató, a jövő cégközpontjainak irányt mutató épület.

Aztán jött a pandémia, az épület kiürült, most pedig nagyon nem akaródzik visszatérni a csodaközpontba a dolgozóknak.

Tim Cook vezérigazgató a múlt héten közölte, hogy az első teljes szeptemberi héten, vagyis ötödikétől heti három napot bent kell tölteni az irodában. A dolgozók azonban kiakadtak ezen, olyannyira, hogy a tavaly alakult Apple Together nevű csoport petíciót írt, mondván, az elmúlt két évben bebizonyították, hogy távmunkában is képesek kivételes eredményeket elérni.

Az Apple campusa – a kör bezárult?

Azért Cook érvelése is érthető, mindössze annyit mond, hogy szeretné „megőrizni a személyes együttműködést, ami annyira fontos a kultúránkban”.

Az Apple Together szerint a cég felső vezetése figyelmen kívül hagy „számos nyomós okot”, amiért egyes alkalmazottak „boldogabbak és produktívabbak” az irodán kívüli munkavégzéssel. Azt szeretnék, ha mindenki a közvetlen vezetőjével dönthetne a munkarendjéről, és ne legyen szükség „magas szintű jóváhagyásra vagy bonyolult eljárásokra”. A petíció egyik szervezője a Financial Times-nak azt is elárulta, hogy a héten aláírásokat gyűjtenek, amit benyújtanak majd a menedzsmentnek, jóllehet a neveket nem hozzák nyilvánosságra.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt. Pici enyhülés azért volt már: Cook júniusban még hétfő-kedd-csütörtök irodai napokat hirdetett meg, a múlt heti memójában viszont már csak kedd, csütörtök és egy szabadon választott harmadik nap szerepelt.

Ezért lépett le a guru

A Szilíciumvölgy cégei a pandémia óta megosztottak a távmunka kérdésében, lényegében mindenre van példa a Spotify liberális hozzáállásától Elon Musk határozott utasításáig. Az Apple-dolgozók kezében mindenesetre nyomós érv a távmunka mellett, hogy a cég piaci értéke lényegében megduplázódott – 1,4 millió dollárról 2,8-ra nőtt – 2020 februárjáról mostanáig.

Ráadásul májusban a gépi tanulás guruja, Ian Goodfellow elhagyta az Apple-t a Google testvércége, a DeepMind kedvéért, és mint a kollégáinak mondta, a távozása egyik fő oka az Apple „vissza az irodába” irányelve volt.

(Forrás: Financial Times, fotó: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Az új iOS-ben lesz valami, ami csak a legelső iPhone bemutatóján volt látható a készüléken

15 évvel a legelső iPhone bemutatása után végre mindenki számára elérhető lesz.

Az androidosok valószínűleg röhögnek azon az „újításon”, ami az iPhone-okra érkezik

Öt év után visszatér egy apró, de annál fontosabb funkció, majdnem minden készülékre.

És ezt olvastad már?
Egy magyar műholdat visz az űrbe Elon Musk rákétája