Profi gamernek profi technika dukál, a legújabb routerek már teljesen más kategóriát képviselnek, a választék óriási, és most még a részleteket is mutatjuk.

Manapság minden okos, naponta hallunk újabb „felokosított” eszközökről, így nem lepődünk meg, ha az asztal, egy tégla vagy akármi más válik azzá. Azon bezzeg meglepődünk, ha a számtalan rá csatlakoztatott IoT-cucctól akadozni kezd a Wi-Fi – merthogy ez a terhelés a jelenlegi szabvány határait feszegeti.

A legújabb 802.11ax szabvány gyorsabb Wi-Fi sebességet, nagyobb lefedettséget és jobb akkumulátor-üzemidőt biztosít a csatlakoztatott eszközök számára, nagyot dobva ezzel a felhasználói élményen. Itt van mindjárt a TUF-AX3000, egy 2x2 kétsávos Wi-Fi router, ami két és félszer gyorsabb a kategóriája előző generációjánál, és mintegy mintegy 3000 Mbps teljes hálózati sebességre képes.

Ez a legjobb ár/érték arányú gamer router.

Míg az előző generációs (802.11ac) Wi-Fi egyszerre csak egy eszközt tudott kezelni minden egyes hálózati csatornán, a mostani (802.11ax) minden csatornát kis alcsatornákra oszt, lehetővé téve több eszköz jeleinek egyidejű összefogását és továbbítását. Mondani sem kell, mennyivel hatékonyabb így kihasználni a sávszélességet. A routerhez ráadásul korlátlan idejű AiProtection Pro szolgáltatás jár, azaz automatikusan, rendszeresen frissített biztonsági aláírások, amelyek megvédik az eszközeidet és a személyes adataidat az internetes fenyegetésektől.

Teljesen más dimenzióról beszélünk tehát, de ha ez sem volna elég, nézzük a TUF-AX5400-est! A négyszeres hálózati hatékonyság itt is megvan, csak éppen akár 5400 Mbps adatátviteli sebességgel. Dedikált játékcsatlakozót is találsz a routerre kötött gamer eszközök előnyben részesítéséhez,

ha pedig lakásszerte több helyen szeretsz gamerkedni, akkor szinte neked találták ki az AiMesh-t, ami több ASUS routert köt össze egy teljes otthont lefedő mesh WiFi-hálózat létrehozásához.

A lényeg, hogy így a lakás minden pontján tökéletes a lefedettség, ráadásul az AiMesh hálózatban minden eszköz élvezheti a fő router teljes funkcionalitását, beleértve a játékot támogató szolgáltatásokat, az AiProtection biztonságát és minden más előnyt is. Mindezen felül a különböző tevékenységeidhez különböző módokat optimalizálhatsz, így minden esetben a leggyorsabb lehetsz.

Most nézzük meg a legjobb ár/teljesítmény arányú gamer routert, az RT-AX86 szériát! A fentiek minden erényét tudja, de már akár 5700 Mbps sebességen, az akadozásmentes, alacsony késleltetésű mobiljáték érdekében mobiljátékos móddal, és PS5 kompatibilitással.

Az RT-AX86 a „játék korlátok nélkül” mottóval készült:

  • a dedikált gaming portja automatikusan elsőbbséget ad a hozzá csatlakoztatott vezetékes eszköznek
  • a Game Accelerator funkcióval vezeték nélkül, az RT-AX86 sorozat online vezérlőpaneljéről adhatsz prioritást egyes eszközöknek
  • kapcsolódhatsz az eszközeiddel az 5 GHz-es sávhoz, mert így elkerülhető a gyakran forgalmas 2,4 GHz-es sáv használata, és akár több mint ötször gyorsabb lehet a Wi-Fi
  • ...és még valós idejű GeForce támogatásos játékra is lehetőséged van, egyenesen a felhőből, az összes eszközödön.

Mindez már eddig is elég erős volt, de a végére hagytuk a legjobb, Pro gamer routereket:

Az első a világ első háromsávos WiFi 6E routere, amellyel akár 11 000 Mbps sebesség is elérhető, az utolsó pedig egyenesen négysávos WiFi router, akár 16 000 Mbps-sel. A tervezéskor mindent a teljesítménynek rendeltek alá, ezért kapott az AXE11000 négymagos CPU-t, tökéletesített hűtést és optimalizált antennamegoldást,

ráadásul a játékok adatforgalmát az út minden állomásánál gyorsítja – az eszköztől egészen a játékszerverig.

Talán azt gondolod, hogy a WiFi 5 és 6 szabvány között nincs olyan nagy különbség, holott de: a hatos akár négyszeres hálózati kapacitást tud nyújtani, ami jelentős hatékonyságnövekedést jelent a sokeszközös környezetben.

Természetesen működik az AiProtection Pro, illetve az AiMesh is, extra viszont a Szemmel követhető hálózat: a router Aura RGB LED-jei beállíthatók a hálózat állapotának jelzésére is, ilyenkor a ROG logó fénye a CPU terhelésének vagy a hálózati forgalomnak megfelelően változhat, vagy jelezheti a külső támadásokat.

A Pro változat a nyughatatlan gamereknek készült, akik a brutális teljesítményt több eszköz csatlakoztatásával is fenn akarják tartani. Magyarul akár nyolc egyidejű WiFi streamet is használhatsz, így mehet egyszerre videostreaming, játék és sima mondjuk sima böngészés otthon.

Csak elérkeztünk a csúcsok csúcsához, az AXE 16 000-es modellhez, ami a világ legelső négysávos WiFi 6E játékroutere, a fent említett hihetetlen, akár 16000 Mbps sebességgel.

A négy frekvenciasáv – 2,4 GHz, két 5 GHz-es sáv és 6 GHz – teljes potenciálját felszabadították 160 MHz-es csatornákkal az 5 GHz-es és 6 GHz-es sávban a lehető leggyorsabb sebességért. A router két kettős funkciójú 10 Gbps WAN/LAN porttal, négy 1 Gbps LAN porttal és egy 2,5 Gbps WAN porttal rendelkezik.

Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy hatalmas sávszélességet biztosítson vezetékes eszközeid számára, és bármilyen forgatókönyv esetén kihasználhasd az ultranagy sebességű internetkapcsolat előnyeit.

Az elképesztő teljesítményről még oldalakat lehetne írni, de ne felejtsük el azt sem, hogy ezzel a routerrel teljes nyugalomban lehetsz, miután tartalmazza az AiProtection Prót, benne a legújabb WPA3 biztonsági protokollt, és a fejlett szülői felügyeletet. Az automatikus, rendszeresen frissített biztonsági aláírások megvédik minden eszközödet és személyes adataidat.

A cikk létrejöttét támogatta az ASUS.

Ez is érdekelhet:

Megjött a gamer laptopok Terminatorja

Az Asus ROG Zephyrus G14 nemcsak mindenre alkalmas, amire egy laptopot úgy általában használni szokás, de kicsit még annál is többre, a friss generáció pedig minden téren előrébb lépett az előzőhöz képest.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés