Az Asus ROG Flow X13 egy kisebb csoda.

Eleged van már abból, hogy ha játszani akarsz, akkor egy nehéz monstrumot kell magaddal cipelned, ami ráadásul még nagy is? És mi van, ha nem akarsz játszani, csak egy megbízható, strapabíró gépet kellene elvinned a táskádban melóhoz? Komolyan két notit kellene ehhez tartanod? Kissé drága mulatság lenne, és valljuk be, inkább úgy döntenél, hogy megveszed a gaming laptopot, aztán inkább hordozod magaddal mérete és súlya ellenére, aztán szentségelnél, hogy mennyire kényelmetlen útitárs.

Az Asus ROG Flow X13-ja pont azoknak jó, akik egyetlen olyan gépet szeretnének, ami minden élethelyzethez lágyan simul, hiszen konvertálható, köszönhetően annak, hogy bár önmagában is elég erős, ha hozzácsatlakoztatod a külső videokártyáját, akkor valóságos atomerőművé válik. És ez jobb, mint amire az ember elsőre számít.

A 13 colos eszköz önmagában is képes arra, hogy könnyedebb játékokat elvigyen a hátán, hiszen alapból egy GTX 1650-es Nvidia kártya dolgozik benne, ami nem sok, de néha pont elég tud lenni, pl. egy GTA5-öt normal beállítások mellett azért elfuttatgat gyönyörűen. Mellé akár egy Ryzen 9 5980HS is választható processzornak, amire aztán tényleg nem lehet panasz, ha teljesítmény kell.

De ha igazán durva teljesítmény kell, akkor lép be a képbe az XG Mobile, azaz a külső videokártya, ami akár egy GeForce RTX 3080 erejével is fel tudja vértezni a laptopodat.

Az XG Mobile nem nagy, ráadásul tele van pakolva portokkal, Ethernet, USB, HDMI is kapott rajta helyet. A külső grafikus vezérlőt konnektorhoz kell csatlakoztatni, hogy működhessen, de akár árammal is el tudja látni a gépet, úgyhogy nem csak egy egyszerű kiegészítőről van szó, a funkciói nagyon hasznosak lehetnek minden téren, a teljesítménye pedig kilövi a Flow-t az űrbe.

A laptop méretei nagyon szerények, a vékony, a súlya pedig mindössze 1.3 kg, úgyhogy bármilyen táskába befér, ráadásul félteni sem kell attól, hogy minden kisebb ütéstől baja lesz. Ahogy a Flipnél, a Flow X13-nál is teljesen kifordítható a kijelző, hogy táblagépként is lehessen használni, úgyhogy szépen dolgozik benne a 360 fokos zsanér, a kijelző pedig természetesen támogatja a stylust is a rajzoláshoz vagy jegyzeteléshez.

A kijelző is abszolút játékra termett, 4K-s UHD-s vagy 120Hz-es FHD-s változatok közül lehet választani annak megfelelően, hogy mi számodra a fontosabb. A Pantone hitelesített, 16:10 képarányú kijelző Gorilla Glass védelemmel lett ellátva a biztonság érdekében, ráadásul még az Adaptive Sync támogatást sem felejtették el.

Nyilván nagy kérdés az is, hogy egy ilyen laptopot hogy lehet hatékonyan lehűteni, hiszen egy ilyen hardvernek azért nem árt, ha nem sül meg az első adandó alkalommal, amikor valami komolyabbat akarunk művelni vele.

Az Asus folyékony fém hűtése szerencsére teszi a dolgát, a gyártó ráadásul finomhangolta a hűtőrendszert is, így az öntisztuló termikus modulok lapos hűtőcsövekkel dolgoznak, amelyek jóval több hűtőbordához és ventilátor kimenethez csatlakoznak, mint amennyihez általában egy ekkora méretű laptopban szoktak.

A Flow X13 akksija kb. 10 órányi videólejátszást biztosít átlagos beállítások mellett, a 100 W-os Type C töltője pedig korrekt gyorstöltést biztosít, ráadásul könnyebb is az átlagnál, így még ő sem lesz a táskád legnehezebb darabja.

Kényelmes billentyűzettel, erős hanggal és már-már szokásosnak mondható zajszűréssel igyekszik kényeztetni, és igazából még abba sem nagyon lehet belekötni, hogy maga a laptop túl kevés portot kapott volna. A-típusú USB 3.2, 2. gen. USB 3.2 Type C Display Port 1.4-gyel és Power Deliveryvel, a külső videokártyához szükséges PCIe 3.0 x8 és egy 2. gen. Type C USB 3.2, HDMI 2.0b és ami a legjobb, egy 3.5 mm-es audio jack is helyet kapott rajta.

Az Asus ROG Flow X13 könnyen lehet a cég legnagyobb dobása. Jó lehet azoknak is, akik még nem tudják, hogy a jövőben szeretnének-e komolyan játszani, de esélyt látnak rá, és ezért nem akarnak kompromisszumokat kötni. Bárki megtalálhatja benne a számítását. Szeretjük.

További infókért kattints ide: Asus ROG Flow X13

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában