Megnéztük az Asus RTX-kártyával megáldott laptopját. Ugyanitt régebbi ROG-laptop eladó. Most már.

Amikor az Nvidia ledobta a bombát az RTX-kártyáival, lehetett sejteni, hogy nemsokára minden erről szól majd. Egyelőre azért nem feltétlenül tudják még kihasználni a Ray Tracing technológiát játékokban maximálisan, de a Battlefield V alatt már itt-ott elég jól megcsillan egy jobb világ lehetősége, néha szó szerint, a Metro Exodusban is teszi a dolgát, mint ahogy a Shadow of the Tomb Raiderben is, viszont még érezni, hogy a játékfejlesztők csak most kezdik majd el rendesen kihasználni a kártya extra képességeit. Viszont ez egy elkerülhetetlenül gyorsan érkező folyamat lesz. És ha igazán beindul, akkor brutálisan gyönyörű időszaknak nézünk elébe.

Az Asus elég gyorsan be is építette a laptopkínálatába, ami azért valljuk be, kicsit ijesztő dolog. Egy RTX-es laptop, főleg egy kicsit izmosabb kártyával finoman szólva is hosszú távra megvásárolt gépet jelent, és isten tudja, hogy a nálunk járt ROG STRIX SCAR II GL704 hány évig fog még masszívan elketyegni. Valószínűleg nagyon sokáig. Egy ilyen laptopot azért vesz az ember, mert nem akar kompromisszumokat kötni, nem akar gyorsan gépet cserélni, vagy esetleg annyira szeretne egy olyan munkaállomást, amin végre iszonyú gyorsan lehet videót vágni és renderelni, esetleg bármit szimulálni vagy tervezni, mint laptopon igen ritkán.

Na hát ez egy ilyen vas, Intel i7-8750H processzor, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 1TB HDD és végül a konfiguráció főszereplője, az Nvidia RTX2070 videókártya, ami így együtt szinte sikít azért, hogy úgy meghajtsuk, hogy aztán ne ő izzadjon bele, hanem mi. Ő viszont nem nagyon izzad, nem az a fajta, mondjuk nem csoda, ha egy 8GB-os RTX2070 hajtja meg a játékokat.

Kinézetre elég masszív a ROG STRIX SCAR II GL704, picivel 3kg alatti súlya, stílusa és termete azt sugallja, hogy illik nagyon komolyan venni. Fura, hogy 17.3”-es laptop, de egyáltalán nem tűnik akkorának, visszahúzták a káva méretét, így sokkal szebb is a látvány, és nem tűnik annyira óriásinak a gép teljesen feleslegesen. Igen, lehet, hogy kicsit egyébként nehéz, de hát istenem, egy ilyen hardverrel megpakolt vas nem nagyon lehet pillekönnyű.

Az Asus nem nagyon hozott kompromisszumokat, a videókártya ugyanis majdnem takkra megegyezik az asztali változattal, ehhez jön a 144Hz-es 3ms-os GTG-válaszidejű kijelző, ha ez a kombó nem alkalmas profi játékra, akkor semmi. Innentől kezdve nem is nagyon kell gondolkodnod azon, hogy mivel hogyan játssz. A szó, amit keresel az ultra. Minimum 60FPS-en.

Az a legjobb ebben a laptopban, hogy nem kell azon agyalnod a használata közben, hogy mit szabad, hogy mi az, ameddig elmehetsz. Itt egy RTX-kompatibilis játék? Hát akkor kapcsold be az RTX-et, és nézd meg, hogyan fest. Tuti, hogy menni fog 60FPS-sel még így is. Sikerült rosszul leprogramozni a Crackdown 3-at, és mindenen akad? Ezen biztosan nem. Mondjuk jó kérdés, hogy ha nem akad, akkor is érdemes-e vele játszani, de ez most már kérdés. Kell egy olyan munkaállomás videózáshoz, ami iszonyúan gyors és megbízható? Tessék, itt is van.

Közben persze jó kérdés, hogy rádobhatsz-e pár bacont, ha meg akarod sütni játék közben. Feltételeznéd, hogy igen, de a helyzet sokkal jobb, mint amilyennek látszik, a HyperCool Pro hűtőrendszer ugyanis még a legnagyobb számolás közben is viszonylagosan hűvösen tartja a laptopot, ráadásul a hűtőrendszere pormentesít is, ami valljuk be, egyáltalán nem árt.

A billentyűzete kényelmes, szokás szerint megvilágított, kiemelt WASD-billentyűkkel operál, és állítólag 20 millió leütést bír, ami nem lesz meg egyetlen jobban sikerült péntek éjszakai PUBG alatt. Ez állítólag a kétszerese a jelenlegi iparági szabványnak, így nincs tartósabb billentyűzet a SCAR II-jénél, amit ha nem gond, nem próbáltunk ki időhiány miatt, maradjunk annyiban, hogy elhisszük az Asusnak.

A hangja önmagában is elég jó, de hát azért eléggé valószínűtlen, hogy bárki is füles nélkül játsszon laptopon, mindenesetre összességében elég jó a hangzás, ha a fülhallgató a szoba másik sarkában lenne, és marhára nem lenne kedvünk felállni érte. Az Asus 2x nagyobb hangerőt, és akár 3x erősebb basszust ígér, és igen, valóban hangosabb, és dinamikusabb a hangzás, úgyhogy nyugodtan lehet barátkozni a beépített hangszórókkal, mert nem okoznak csalódást.

A ROG STRIX SCAR II GL704 egészen döbbenetes számokat képes hozni, a Shadow of the Tomb Raider RTX nélkül több mint 90FPS-sel rohan, de tulajdonképpen minden más is, a GTA V, az Assassin’s Creed Odyssey, de még a The Witcher III is hozza a közel 80-at, mindezt persze full HD-ban, ultra beállítás mellett. Még az RTX bekapcsolása után is szép tempóban rohannak a játékok 60-80 FPS között, magyarul tényleg nagyon sokáig nem kell majd még azon gondolkodni, merre kellene lépni ettől a hardvertől.

Ez a laptop egy vadállat. A ROG STRIX SCAR II GL704 szép, irtó gyors játékra és munkára is, nagy, de nem tűnik annak, kényelmes a billentyűzete, jó a hangja és még akkor sem melegszik annyira túl, amikor durván túlhajtjuk. Természetesen ehhez mérten az ára is magasabb, 700.000 Ft-ért lehet bezsákolni, de tekintve azt, hogy milyen vas van benne, őszintén szólva ez nem is annyira vészes egy prémium gaming laptoptól. Egy igazi atomerőmű ez, ami a jövőnek készült, de már most is nagyon jó. Ha megveszed, hű társad lesz még elég sok éven keresztül. Már csak a játékfejlesztők munkáját kellene felgyorsítani.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában