Az ASUS hajtogathatós laptopjának bemutatása elején érdemes elfejteni minden hardverspecifikációt, hiszen bár ezen a téren sem érheti panasz a tajvani gyártó házának elejét, de a gép már a külsejével kapcsolatban is rendelkezik három olyan szexepillel, mely egyértelműen kiemeli a laptopok műanyagszürke tengeréből.

Sorban ezek a kijelző, az interaktív screenpad és a hajlíthatóság. Az ASUS a jelenlegi trendeknek megfelelően nem hisz a kilátásunkba belerondító műanyagsávokban, így valósággal hadat üzent a képernyőkeretnek a NanoEdge dizájnnal. Kár is tagadni: a csata az ASUS magabiztos győzelmével zárult, ami a gyakorlatba átültetve kilencven százalékos kijelző-készülékház arányt jelent. Erre szokás azt mondani, hogy hűha, de mindez semmi a valóságban, a kezünk között szorongatott élményhez képest, úgyhogy érdemes befáradni egy szaküzletbe, és vetni egy pillantást a készülékre.

Azonban csak óvatosan, lehet, hogy elég is ennyi a szerelemhez, és a Flipet többé el nem eresztve sietünk vele a kassza irányába. (Én szóltam.)

Gyorsan fussuk át a nyers, technikai adatokat: 14 colos képernyő, 16:9-es képarány, LED-megvilágítású FHD (1920x1080) felbontású, 60Hz-es fényes érintőképernyő 178° -os betekintési szöggel.

Mindez szép és jó, és egy normál gép esetén itt zárnám is soraim, már ami a kijelzőt illeti. A Flip azonban „kicsit” többet tud annál, hogy csak így el lehessen intézni. Az ASUS Pen és a Windows Ink ugyanis példátlan mód támogatja a kreatív munkát, tökéletes eszköz a jegyzeteléshez, de akár rajzoláshoz, képek kijelzőre álmodásához is.

Kiülnél egy kis piazzára, és leskiccelnél egy vasárnap délutánt az öreg házak közt? Nem gond, a Flippel megteheted, és ehhez már egy teljes rajzkészletet sem kell magaddal cipelned. Ülj be egy kávézóba vagy helyezd magad kényelembe egy szökőkút peremén, és kezdj el olyan szabadsággal alkotni, amire a technológia jelenlegi foka előtt még nem volt példa az emberi történelemben. Ha számszerűsíteni akarunk, mindez 1024-es nyomásérzékelési szint és a stylus csúcsán (ez a gép mellé jár, és egy jól fogható, masszív darab) 10-300 g nyomóerő mellett valósítható meg.

A ScreenPad 2.0 nem csak nagyobb (5,56 colos), nem csak rengeteg újdonságot tud, de emellett az elődjénél sokkal energiatakarékosabb, így az akkumulátor is vehet egy megkönnyebbült, elégedett sóhajt. A gyorsbillentyű funkcióval bonyolultabb billentyűparancsokat válthatunk ki, de emellett létezik meglepően jól működő, a bevitt szöveget parádésan felismerő kézírás funkció is. Barátságosabb az okostelefonokból ismerős felhasználói felület is.

Na de most már beszéljünk a lényegről, arról a funkcióról, amely a gép nevébe is belopakodott!

A 360 fokos, ErgoLift zsanér a kulcs az egész masina remek, mindig az adott helyzethez történő testre szabhatóságához. A szabadságot pedig tényleg nem igazán lehet leírni, vagy költői géniuszra lenne hozzá szükség, mert egyszerre hajlik, akár a bársony, fokozatmentesen, és tartja ugyanakkor egy erőemelő keménységével a képernyőt – nagyjából mintha egybeöntenénk egy balerinát és egy tankot.

A hajlíthatós kütyüknek általában a zsanér a gyenge pontjuk, de az ASUS ezt sem bízta a véletlenre, 20000 ciklusos terheléses tesztet küldtek rá a kicsikére, és bírta. Nem véletlen a házon a címkék között büszkén díszelgő, az amerikai hadsereg minőségét hirdető embléma. Innentől pedig tökmindegy, hogy csak hevernénk a kanapén, és bámulnánk a Netflixet, jegyzetelnénk egy előadáson, pasztellszínű képet vinnénk fel egy japán művész aprólékosságával a lassanként esedékes cseresznyefa virágzáskor a Tóth Árpád sétányon – a gép úgy hajlik ahogy az nekünk a legjobb és a legkényelmesebb.

Persze ha puszta számítógépként (ami már-már barbarizmus) tekintünk az ASUS ZenBook Flip 14-re, akkor sem kell szégyenkeznie: odabent a legújabb 10. generációs Intel Core i7 vagy i5 processzor ketyeg, ami mellé akár 16 GB RAM-ot választhatunk (a másik opció a 8 GB). Az SSD tárolónak hála a gép szemvillanás alatt elindul, és a szoftverek betöltésekor sem fogunk malmozni. Ez utóbbiakat tekintve 256 GB-tal, 512 GB-tal, 1 és 2 TB-tal felszerelt készülékek közül választhatunk.

Grafikus kártyákból is modelltől függően kétféle áll a rendelkezésre. Az Intel UHD Graphics kártya az egyik, az NVIDIA GeForce MX250 dedikált grafikus chip pedig a másik. Ez utóbbi 2GB VRAM-mal minden akadályt elhárít a fotó- és videoszerkesztő alkalmazások gördülékeny használatának útjából.

Természetesen a gép rendelkezik minden elképzelhető bemenettel: 1 db COMBO audio jack-csatlakozó, 1 db HDMI, 1 db C típusú, 2. generációs USB 3.1, 1 db A típusú USB 3.1 (Gen 2),1 db A típusú USB2.0, és 1 db Micro SD kártyaolvasó. A Wi-Fi 6 kapcsolódás akár (ez a rendelkezésre álló sávszélességtől is függ) 4K-s UHD videók streamingelésére is alkalmas, de a kreatív munkában keletkezett, nagyobb fájlok villámgyors feltöltésére is kiváló.

Alexa segítségével hangutasítással is vezérelhetjük a gépet, de az igazán meglepő a Harman Kardon audio technológia, amit az ASUS a hangzásspecialista Harman Kardonnal közösen fejlesztett ki. A hangzás a hordozható gépek esetén el szokott felejtődni, de a Flip 14 tervezésekor tényleg minden létező szempontot figyelembe vettek. Az eredmény pedig hihetetlen. Ez a kicsi, kézi masina (1,4 kilós pillesúlyról beszélünk, és ebben már benne van az akksi) két, csúcsminőségű sztereó hangszóróval és surround hangeffektekkel, moziszerű hangzással szól kristálytiszta minőségben.

A ZenBook Flip 14 a laptopok evolúciójának természetes következő állomása, nem félig laptop félig táblagép hibrid, hanem mindkettőnél sokkal több. Csendes forradalom, alkalmazkodó múzsa az összes élethelyzetben az alkotó embernek.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában