Az Asus a ZenBookokkal régóta kimaxolja, amit dizájnban és minőségben ki lehet hozni egy laptopból, a ZenBook Flip-széria viszont egy lépéssel ennél is tovább megy.

A szerkesztőségünkben a 13,3 colos (UX362F) és 15,6 colos (UX562F) kijelzővel felszerelt modell járt, amelyek magukon viselik az új ZenBook-generáció összes jó tulajdonságát. Az Asus aprólékosságára jellemző, hogy miközben minden ultrabookjuk igencsak szemrevaló, a gépeik mégsem egy kaptafára készülnek, így minden modellnél megfigyelhető kisebb-nagyobb változtatás. A ZenBook Flipek esetében az egyediséget a gyémántmetszett, ezüst színű élek és a fonott fém felület szolgáltatja, utóbbi igen mutatósan veszi körbe a billentyűzetet.

Ennél persze valamivel látványosabb különbség, hogy a Flip-széria gépeinek a kijelzője 360 fokban kihajtható, így táblagépként is használhatjuk őket. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy mindkét gép érintésérzékeny kijelzővel érkezik, a Windows 10-nek köszönhetően pedig a laptopok automatikusan képesek váltani az asztali és a táblagép mód között. Bár a nagyobbik Flip esetében felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van egy ekkora kijelzőt tabletként használni, a magunk részéről számos olyan helyzetet el tudunk képzelni, amikor kényelmesebb, ha nem zavar be a billentyűzet: például ha rajztáblagént használnád a gépet, vagy ha - hozzánk hasonlóan - szereted hazaérve bevágni magadat a kanapéra. A kihajthatóság másik nagy előnye előnye, hogy sátor alakba állítva a laptop egészen kis helyen is elfér, így utazás közben is kényelmesen tudunk rajta filmeket nézni, vagy olvasni.

Márpedig utazáshoz keresve sem találhatnánk a ZenBook Flipnél ideálisabb társat, hiszen a maga nemében mindkét gép szuperkönnyű: A 13-as ZenBook Flip mindössze 1,7 centi vastag és 1,3 kilogramm, de ezen a téren a nagyobbik modellnek sincs szégyenkezni valója a maga 2,1 centis vastagságával és 1,9 kilogrammjával. Hogy az Asus ennyire jól hordozható gépeket tud építeni, az részben a NanoEdge kijelzőnek köszönhető, a monitort körbevevő szupervékony keretnek köszönhetően az Asus szerint az új ZenBook Flipek mintegy 10%-kal lettek kisebb, mint az előző generáció.

Ehhez képest a laptopok elég jól el vannak látva csatlakozókkal: a 15"-os modellben két hagyományos és egy C-típusú USB-csatlakozó mellett találunk egy HDMI-csatlakozót, és memóriakártya-olvasót is, de a 13"-os gép két darab USB-C-csatlakozója is elegendő ahhoz, hogy ne kelljen folyton egy adaptert is magunkkal hordani.

Van egy másik fontos dolog is, ami miatt a ZenBook Flip kifejezetten jó választás, ha sokat utazol, mégpedig a laptopok üzemideje. Ezt elég könnyű megjegyezni, hiszen az Asus szerint a 13-as modell 13 órás, míg a 15-ös modell 15 órás üzemidőt biztosít, ami kiemelkedően jónak számít. Szintén elsősorban a helyüket gyakran változtató felhasználóknak jöhet jól, hogy a laptopok megfelelnek a MIL-STD 810G katonai szabványnak, vagyis ellenállóak a párával, a rázkódással, a légnyomással, a homokkal és sok más egyéb megpróbáltatással szemben is.

Aki találkozott már Asus notebookokkal az utóbbi időben, azt nem fogja meglepetésként érni, hogy a kijelzőt felnyitva a klaviatúra a monitor felé enyhén megemelkedik, kényelmesebb kéztartást és jobb hűtést biztosítva a gépnek. Az ErgoLift zsanér az Asus szerint húszezer hajtást bír, vagyis ha naponta ötször nyitod-csukod, akkor úgy jó tizenegy évig biztosan nem lesz vele problémád.

Ilyen távlatokban gondolkodni a ZenBook Flip esetében amúgy nem is annyira valóságtól elrugaszkodott dolog, hiszen mind a kisebbik, mind pedig a nagyobbik gép belsejében nagyon komoly vasat találunk: nyolcadik generációs Intel i7-8565U proci, 16 GB RAM, Intel UHD Graphics 620 integrált videokártya, 512 GB SSD, ami a nagyobb, 15 colos gép esetében kiegészülhet egy Nvidia GeForce GTX 1050 Max-Q GPU-val és akár 2TB tárhellyel is. Ez így már egy igazi gémer-laptopnak is elmegy, pláne, hogy ez a változat kapható 4K-s felbontású, vagyis 3840x2160 pixeles kijelzővel is. Ha nincs szükségünk ilyen teljesítményre, a gépek rendelhetők valamivel szerényebb Intel i5 procival és kevesebb tárhellyel is, valamint a 13 colos Flipnek van olyan változata, amiben csak 8 GB RAM van.

A kisebbik modellben amúgy visszaköszön az új ZenBookok egyik legötletesebb megoldása, vagyis hogy a touchpadet számbillentyűzetként is használhatjuk. Mivel a rendkívül kis méretéből fakadóan ennek a gépnek a klaviatúráján már nem fért el a numerikus billentyűzet, így azt a touchpadbe integrálták, és mindössze egy gombnyomással tudjuk előhívni. A billentyűzetnél maradva, a sima ZenBookokhoz képest egy érdekes újítást is megfigyelhetünk, ugyanis mindkét gép klaviatúrájának a szélén egy kamerára emlékeztető dolgot találunk, ami... valóban egy kamera. Ennek az értelme akkor válik világossá, ha a Flipet áthajtogatjuk táblagéppé, ugyanis ennek a megoldásnak köszönhetően lesz egy teljes értékű hátlapi kameránk is, akár egy hagyományos tabletnél.

A ZenBook Flip tehát nagyjából mindent tud, amit egy ultrabook tudhat: erős, könnyű, mutatós, tele van az Asus által az elmúlt években kitalált praktikus megoldásokkal, viszont nagy pluszt jelent, hogy a 360 fokban kihajtható kijelző olyan kényelmi funkciókat biztosít, amivel egy hagyományos laptop nem rendelkezik. Ez elsősorban azoknak jelent komoly előnyt, akik sokat vannak úton, de ha csak szimplán egy extravagáns vagy az átlagosnál kényelmesebben kezelhető laptopra vágysz, akkor sem lőhetsz vele mellé.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Asus.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

El kellett titkolni, hogy a szovjet géptípus konstrukciós hibája miatt zuhanhatott le a Malév Il–18-asa Párizsnál

Megfejtették a bálnák kísérteties énekének titkát

További cikkeink a témában