Teszteltük az Asus Zenbook UX425J-t, aminél most így hirtelen mindennapi munkára nem tudnánk jobb laptopot mondani.

Azt már megszoktam, hogy ha egy ZenBook kerül a kezembe, legyen az akár kicsi, akár nagy, vagy netalántán kétképernyős, sosem csalódom. Mindig elegáns, kicsi, hosszú üzemidejű és erős laptopokat kaptam kézhez, és még akkor is jól teljesítettek, ha a kategória legalsó fokáról érkezett laptop, mert még annak is megvolt az értelme. Nem most fogok elkezdeni csalódni a Zenbook-szériában.

Itt a vadiúj UX425J, ami tovább próbálja tökéletesíteni a formulát, és valamelyest sikerül is neki, de azért akadnak olyan apróbb (szükséges) kellemetlenségek, amelyek lehet, hogy pár ember számára már sorsdöntőek lehetnek a vásárlásnál. Lőjük le a „poént”, ez a kellemetlenség főként a jack csatlakozó hiánya, de hát azt azért valljuk be, hogy már nem sokan használnak vezetékes fülest, szinte mindenki átállt már a bluetooth-verziókra, így hogy ez inkább zavaró-e vagy sem, az tényleg egyéni ízlés dolga. Amúgy is ott a jack-USB-C-adapter, szóval akár meg is oldható vele a probléma, persze ehhez fel kell áldozni egy USB-slotot, ami azért nem túl nagy áldozat.

Az Asus az új ZenBookot is elképesztően elegánsra tervezte, a fém használata abszolút prémiumérzetet kelt, és bár eléggé gyűjti az ujjlenyomatokat a fedél, azért annyira nem zavaró a dolog, hogy ne nézzen ki az egész olyan lazán elegánsan, hogy ne szeress bele, ha eddig még nem történt volna meg. A hardverrel nincs probléma: akár 10. generációs i7-1065G7 processzor is adhatja a lelkét, a képért az Intel Iris Pro felel, emellé maximum 32 GB RAM, tükröződésmentes IPS-kijelző és 1TB-os M.2 SSD.

Magyarul ha munkára kell, ennél tökéletesebb nem is lehetne. Pláne azért sem, mert az UX425J nevetségesen könnyű, 14”-os laptop létére 1.19 kg-ot nyom, mégis elég nagy és erős, de emellett ultravékony is (13.9 mm), mégsem melegszik túl még durva használat mellett sem. Azt már nagyjából mindenki megszokta, hogy az Ergolift egy picit kiemeli a billentyűzetet, amin egy szép, méretes touchpad terpeszkedik, melyet egy gombnyomással numpaddé alakíthatsz, így a hagyományos numpadet kiiktatva a billentyűzetet szélesebbre lehet húzni.

Ezt a billentyűzetet teljesen a határokig húzták, és még jobb rajta gépelni, mint valaha. Néhány ZenBookkal nem voltam teljesen kibékülve billentyűzet-ügyileg, ez azonban az egyik legjobb, amit a szériában használtam. Márpedig számomra a könnyű gépelés nagyon fontos, így szinte mindig ez az első, amit megnézek egy laptopban. 14”-os notebookban simán dobogós az UX425J billentyűzete, a méretéhez képest már-már furcsán kényelmes is. Érdekes, hogy a gépelési élményhez képest kifejezetten bizarr egy „kisebb” képernyőt látni, valahogy nem állnak össze a méretek, de hát ettől szép ez, a Zenbook képes a kicsiből is kihozni a legtöbbet.

Nyilván nem ez lesz az a laptop, amin játszani fogsz, kivéve, ha régebbi cuccokat akarsz futtatni rajta. Értsd: jó régieket. Viszont nem is erre készült. A hardvere pont arra elég, hogy a mindennapi munkához és filmezéshez/netezéshez tökéletes legyen, ráadásul öltöztessen is, ha magadhoz kapod. Az talán egy kicsit bajos, hogy nem került bele érintőképernyő, mert igenis illett volna, de annyi baj legyen.

Beszéljünk inkább az igazán jó dolgokról, talán a legjobbról és ez a kialakítás mellett az üzemidő. A laptop ugyanis 22 óráig bírja egy feltöltéssel, és tényleg nehezen merül, ha pedig már a végét járja, akár egy 45 perces gyorstöltéssel is felhúzhatod a maximumra. Ha valami, hát ez aztán igazán hasznos.

Az UX425 egy nagyon kompakt, nagyon könnyű, szép kijelzővel, nagy billentyűzettel, brutális üzemidővel ellátott laptop, amiben szokás szerint a Harman/Kardonnak köszönhetően jó a hangminőség, emellett pillekönnyű, ráadásul extravékony. Jó vele dolgozni, bele lehet szeretni a mindennapokban. Többet nem is vár el az ember egy laptoptól ebben a kategóriában. Legyen jó vele együtt élni. Ezzel a ZenBookkal jó.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ez történik az asztronautákkal, amikor bekapcsolják az ISS hajtóműveit

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés