Ritka az, amikor egy középkategóriás telefon igazán lázba tudja hozni az embert, de a ZenFone Zoom S nem is egy átlagos középkategóriás telefon, hanem annál jóval több. Az Asus telefonja ugyanis olyat tud, amit rajta kívül csak a jó 50-60 ezer forinttal drágább készülékek.

Ez pedig nem más, mint a duál kamera, amivel eddig kizárólag csak felső kategóriás telefonokban találkozhattunk. A két kamera persze önmagában még nem jelent automatikusan jobb képminőséget is, de az Asus mindent beleadott, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a két 12 megapixeles kamerából, és ez annyira összejött nekik, hogy a ZenFone Zoom S sok csúcskategóriás telefont is lepipál, ha fotózásról van szó.

Hogy a két kamera hogyan egészíti ki egymást, az gyártónként változik, a Huawei például egy fekete-fehér kamerát pakol a színes mellé, az LG G6 második kamerája pedig nagyobb látószöget biztosít. Az Asus viszont egy harmadik, az Apple által kitaposott úton indult el, vagyis a "normál" kamera mellé olyan kamerát pakoltak, ami 2,3-szoros optikai zoomot biztosít, vagyis ennyivel közelíthetünk rá a témára a legkisebb minőségromlás nélkül.

A ZenFone Zoom S emellett számos olyan technológiát vonultat fel, amelyek mind a tökéletes képminőséget szolgálják, ilyen például a

  • négytengelyű optikai képstabilizátor,
  • a TriTech+ lézeres autofókusz technológia, aminek köszönhetően a telefon mindössze három századmásodperc alatt képes belőni a fókuszt,
  • a tükörreflexes gépekre jellemző Dual Pixel Phase Detection Sensor, amivel a kamera mozgó témákra is villámgyorsan tud fókuszálni,
  • és a SuperPixel kamera (vagyis a zoom nélküli kamera), ami f/1.7-es rekeszértékével és az 1,4 mikronos pixelmérettel sötétben is kiváló képeket készít.

Hogy az Asus nagyon komolyan vette a Zoom S fotós funkcióit, az a fotós szoftverből is látszik, amelyben 17 különböző fotózási módból választhatunk. Ezek közül hármat emelnénk ki:

1. Az első a HDR Pro mód, ami a megszokott HDR funkcióhoz képest is egészen briliáns dolgokra képes. Nem kell többé aggódnunk, ha a kép alsó része árnyékban van, míg a felsőn szépen süt a nap, ugyanis a HDR Pro mód remekül kiegyenlíti az erős kontrasztokat, ráadásul úgy, hogy a kép közben nem válik valószerűtlenné.

2. A manuális mód azoknak jöhet jól, akik szeretnek bűvészkedni a különböző beállításokkal, többek között azt is lehetővé teszi, hogy akár 32 másodperces expozíciós idővel fotózzunk. Emellett manuális módban fotózhatunk RAW formátumban is, ami nagyon jól jön, ha az elkészült képen valamilyen utómunkát szeretnénk végrehajtani.

3. És végül a ZenFone Zoom S legnagyobb erőssége, a Portré mód, amivel minden eddiginél egyszerűbben lőhetünk olyan képeket, mint a profi fotósok. A trükk, hogy a telefon szoftveresen elmossa a hátteret, úgynevezett bokeh-effektet hozva létre, az apertúra változtatásával pedig azt is megadhatjuk, hogy pontosan milyen mélységig legyen éles a kép. Ennek megfelelően a Portré mód természetesen nem csak portréfotózáshoz használható, hanem bármilyen viszonylag nagyobb mélységű képnél hatékonyan emelhetjük ki vele a témánkat.

A ZenFone Zoom S emellett is számos érdekességet kínál, például a Super Resolution módot, ami négy fotóból hoz létre egy nagy felbontású, 48 megapixeles képet, vagy a Smart Remove funkciót, amivel utólag eltávolíthatjuk a mozgó alakokat a képről, így forgalmasabb helyeken is gond nélkül tudunk fotózni.

A remek fotós képességek ellenére a Zoom S félkarú óriás lenne, ha az akkumulátor kapacitása miatt folyamatosan amiatt kéne aggódnunk, hogy a telefon a legrosszabb pillanatban lemerül, de ez a hatalmas, 5000 mAh-os akksinak hála nem történhet meg: egy háromórás fotózás alatt, aminek során 90 képet készítettem, az akkumulátor még úgy is csak 28%-ot merült, hogy nem állítottam be semmilyen akkumulátorkímélő módot. Ez azt jelenti, hogy a telefon akkor is tíz órán keresztül bírná az iramot, ha közben két percenként csinálnál vele egy képet (vagy ha úgy tetszik: nagyjából 320 fotót készíthetsz vele, mire lemerül).

Az 5000 mAh-os akksinak emellett megvan az az előnye is, hogy használhatjuk pótakksiként, az USB On-The-Go funkcióval bármilyen elektronikus eszközünket tölthetjük róla.

Nem esett még szó magáról a telefonról, ami ugyan középkategóriás, de annak igencsak a felső szegmensében helyezkedik el. Az 5,5 colos, full HD felbontású AMOLED kijelző, a nyolcmagos Snapdragon 625 proci és a 4 GB RAM mellett USB-C-csatlakozót és ujjlenyomat-olvasót is kapunk, mindezt minőségi, fém burkolatba csomagolva. A telefon 170 ezer forintba kerül, vagyis jó ötven-hatvanezer forinttal olcsóbb, mint a mai csúcskategóriás telefonok, tehát ha valaki csúcskategóriás fotóminőségre vágyik megfizethető áron, a ZenFone Zoom S-nél keresve sem találhatna jobb telefont.

És ezt olvastad már?
Eddig soha nem látott élőlényt fedezhettek fel, videó is van róla