Ha olyan routert akarsz, amit isten tudja meddig nem kell lecserélned, akkor csak tessék: Asus ZenWifi AX XT8 a neve.

Néha te is felkelsz csatakosra izzadva az éjszaka közepén, és arra gondolsz kétségbeesetten, vajon honnan fogsz olyan routert szerezni, amivel gond nélkül streamelhetsz 8K-s tartalmat a tévédre? Ugye, hogy veled is előfordul! Na jó, ne bagatellizáljuk el a helyzetet, de a ZenWifi XT8 még erre is képes. Meg arra, hogy egy remek mesh-rendszerként legyen WiFi a lakásodban, de főleg a házadban bárhol. És aki mondjuk nagyobb házban él, az tudja, mekkora kínná is tud ez válni.

Korábban már beszéltünk a mesh-routerek fontosságáról. A mesh lényege, hogy több wifis csomópontot helyezhetünk el a házunkban, amellyel megszüntethetjük a netnélküli pontokat, az eszközeinkkel pedig mindig a legerősebb ponthoz csatlakozunk, ahogy haladunk az elhelyezett végpontok között. Így nincs sebességingadozás, nincs ingadozó jelerősség, csak folyamatos netkapcsolat gyorsan.

Azok, akik például emeletes házban laknak, igazi megváltóként tekinthetnek erre a rendszerre, mert elég két jól elhelyezett csomópont, és máris nem kell azon agyalni, hogy az alsó vagy a felső szinten ne legyen mindenhol net. Az XT8 viszont még a kategóriáján belül is nagyon erős versenyző, ha nem a legjobb.

Ez a háromsávos WiFi 6 router tényleg baromi gyors, ráadásul könnyen telepíthető és még szép is. Nincs itt semmi csicsa, a dobozból kivéve két elegáns megjelenésű router teszi nevetségessé a gyári UPC vagy Telekom-csodát, ami szinte minden háztartásban ott figyel, kicsi, könnyű, és tényleg szép. Az abszolút visszafogott, már-már minimalista dizájnból gyönyörűen emelkedik ki az arany Asus-felirat, nincsenek extra megjelenítők, csak egy lámpa, ami jelzi, hogy az eszközünk működik-e. Nem is kell ide több.

Ahogy az ember elvárja, a sebesség tényleg brutális, ha az embernek megfelelő nete is van hozzá, akkor valósággal szárnyal az XT8, nem dobál le, mindenhová elér, de ez egy mesh-rendszernél egyébként abszolút alap. Az viszont nem, hogy teljes élettartamra jár hozzá az Asus AiProtection, amellyel teljes biztonságban lehetsz, bármit is csinálsz a neten.

Valószínűleg mindenki rájött már, hogy ez a router a legideálisabb gaminghez, még a legdurvább igénybevételt is röhögve bírja, szeretik a konzolok is, és manapság, amikor egy-egy játék letöltése már egy rosszabb WiFi kapcsolattal irdatlan időket vehet igénybe, az XT8-cal jelentősen lerövidítheted ezt az időt, és valószínűleg az új PS5-tel vagy Xbox Series X-szel meg is táltosodik majd.

Különösebben nem tapasztaltunk problémákat a teszt során, egyszer akadt abból probléma, hogy nem tudta eldönteni az adott eszköz mozgás közben, hogy melyik ponthoz csatlakozzon, de igazából ez annyira minimális probléma, hogy bármikor együtt élnénk vele. Mindent villámgyorsan megtalál és kiszolgál, és ez a lényeg.

Az XT8 persze nem olcsó mulatság, közel 200.000 Ft-ért lehet a tiéd, de amit tud, az nagyon nem gyenge. Iszonyúan gyors, mindenhová elér és még szép is, talán a legelegánsabb router, amit valaha láttunk. Ha mesh-ben gondolkodsz, és szeretnél valami olyat, ami professzionálisan kiszolgál majd még évek múlva is, akkor ne nagyon keress tovább, mert ez a rendszer mindent tud. Akár 6600 Mps sebességre is fel tudod pörgetni, ha lesz hozzá valamikor neted. Ez tipikusan az egyszer kell megvenni kategória. De ha meg tudod venni, boldoggá tesz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés