Nem is annyira messze tőlünk – bár 370 millió kilométernek azért nem érdemes mezítláb nekiindulni –, a Mars és a Jupiter között tanyázik a 16 Psyche nevű aszteroida, melynek egy öklömnyi darabjából kifizethetnéd a lakáshiteledet.

Ez a kedves nevű égitest arról lett híres, hogy mintegy 226-szor 180 kilométeres testében annyi nemesfém van, hogy ha feldarabolva a Földre szállítanánk, mostani értékét szétosztva a bolygó lakossága között, mindenkiből milliárdost lehetne csinálni.

A nagyrészt vasból, nikkelből, aranyból és platinából álló kisbolygó elméleti összértéke a számítások szerint tízezer kvadrillió amerikai dollár, amiről mindennemű átváltogatás nélkül is ki lehet jelenteni, hogy forintban kifejezve is mocskosul sok pénz.

Okés, a fentebb részletezett verzió erősen idilli kép, hiszen ha ennyi nemesfémet öntenénk a földlakók nyakába, kis sárgolyónk nemigen lenne hirtelen a 7,6 milliárdnyi Jeff Bezos bolygója, sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen összeomlana a világgazdaság.

A 16 Psyche-ot 1852 márciusában fedezték fel, a NASA pedig jövő augusztusban végre elküld egy szondát, hogy közelebbről is megnézzék, hogyan néz ki egy aszteroida, amit egy kozmikus ékszerész gyúrt össze drága fémekből és némi kőzetből.

A szonda négy év utazás után 2026-ban éri el a kisbolygót, ami a tudósok szerint egykoron egy formálódó bolygó egyik darabja lehetett, ami meteorbecsapódás következtében robbanhatott szét. A különös égitest kutatása pont azért fontos a NASA-nak, mert így megvizsgálhatják, milyen állapotok uralkodhatnak egy bolygó belsejében.

Relatíve rossz hírünk is van: a Psyche-re küldött szonda csak adatokat továbbít majd a Földre, így ez a misszió sajnos egyetlen földlakót sem tesz milliárdossá, ezért kénytelen leszel tovább fizetni a lakáshiteledet.

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a laptopot, ami megmenti a nyaradat, és azt is megmondjuk, miért
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő