Az Apple az évente megrendezett fejlesztői konferenciáján (WWDC) mutatta be az iOS 8 mobil operációs rendszer legújabb verzióját, amellyel már time-lapse videókat is készíthetünk, az alkalmazásainkat és kedvenc filmjeinket pedig az egész családdal megoszthatjuk – ingyen. Lássuk, mi változott az előző verzióhoz képest.

 • Fényképek: az új, Photos alkalmazással az eddiginél könnyebben és sokrétűbben szerkeszthetjük a képeinket, emellett kapunk egy a Photoshop Shadow and Highlights-hoz hasonló funkciót is, amely automatikusan feljavítja a képeinket. További fontos újítás, hogy a fotóink már nem a telefonon tárolódnak, hanem az Apple felhőszolgáltatásában, amely öt gigabájtig teljesen ingyenes.
 • Kamera: megújult a kamera-alkalmazás is, amellyel már time-lapse videókat is rögzíthetünk. Fejlesztői oldalról fontos változás, hogy a fejlesztők több hozzáférést kapnak a kamera hardware-éhez, így jobban tudják optimalizálni majd az alkalmazásokat.
 • Healthkit: az iOS 8 összesíti a számtalan különböző egészségügyi alkalmazás által tárolt adatainkat, amelyet adott esetben az orvosainkkal vagy más alkalmazásokkal is megoszthatunk.
 • Billentyűzet: végre iOS-en is megjelenik az androidos Swiftkey-hez hasonló prediktív billentyűzet, amely azonkívül, hogy javaslatokat tesz a szavakra elég tanulékony is, így más-más javaslatokkal fog előállni attól függően, hogy éppen kivel beszélgetünk. Sőt, a program bizonyos kérdésekre akár komplett válaszokat is javasolhat, amit csak le kell okéznunk.

Billentyűzet-fronton a másik jó hír, hogy az Apple engedett a nyomásnak, így mostantól kezdve alternatív billentyűzeteket is telepíthetünk a telefonunkra a gyári helyett.

 • Interaktív értesítési rendszer: A lehúzható értesítési felületen úgy is válaszolhatunk az üzenetekre, hogy közben nem kell kilépnünk az éppen használt alkalmazásból, valamint lezárt képernyőnél nem kell feloldanunk a képernyőt, ha válaszolni akarunk. Szintén komoly újdonság, hogy az értesítési felületen ezentúl harmadik fél által készített widgeteket is elhelyezhetünk.
 • Családi megosztás: a családi naptárral, fotóalbummal és tartózkodási hellyel könnyedén oszthatjuk meg életünk összes fontos mozzanatát anyuval, apuval, gyerekkel, de ennél is fontosabb, hogy családon belül (maximum hat főig) teljesen ingyen oszthatjuk meg egymással a kedvenc alkalmazásainkat, zenéinket, könyveinket és filmjeinket is.
 • Metal: Az iOS 8 grafikailag sokkal jobban kihasználja a 64-bites A7 processzor képességeit, így akinek iPhone 5S, második generációs iPad mini vagy iPad Air készüléke van, az hamarosan az eddiginél sokkal látványosabb játékokra számíthat.

 • Mail: a levelező alkalmazás a Mailboxhoz hasonló, kifinomult gesztusirányítást kapott, így mostantól egy ujjmozdulattal válaszolhatunk a leveleinkre, de ugyanígy egy mozdulattal meg is jelölhetjük, vagy ki is törölhetjük őket. Szintén nagyon hasznos új fícsör, hogy a vázlatot levélírás közben félretehetjük, így nem kell kilépkednünk, ha másik levélből ki akarunk lesni egy fontos információt, e-mail címet vagy bármit, amire szükségünk van a levél befejezéséhez.
 • iMessages: az Apple beszélgetőprogramjával már hang- és videoüzenetet is küldhetünk, amelyeknél a SnapChathez hasonlóan azt is megadhatjuk, hogy egy idő után automatikusan törlődjenek. További újítás, hogy a tartózkodási helyünket is megoszthatjuk a beszélgetőtársunkkal, valamint mute-olhatjuk a csoportos beszélgetéseket.
 • Kapcsolatok: a home gombot duplán tapizva előjön a kedvenc ismerőseink listája, akikkel azonnal kapcsolatba is léphetünk.
 • Spotlight: az Apple keresője immár javaslatokat is tesz nekünk keresés közben, a hírek és Wikipédia-szócikkek mellett a közeli helyeket, moziműsort, de az általunk még nem használt alkalmazásokat is a figyelmünkbe ajánlja attól függően, hogy éppen mire keresünk.
 • Szorosabb integráció a Macec és a hordozható eszközök között: wifin keresztül áthúzással oszthatunk meg fájlokat az eszközeink között, a be nem fejezett leveleinket akár más eszközön is befejezhetjük, a hívásainkat pedig a telefonunkról a számítógépünkre továbbíthatjuk.
 • Kiterjesztések: az Apple végre engedi, hogy az alkalmazások hozzáférjenek más alkalmazások funkcióihoz, ami sokkal jobb együttműködést biztosít a különböző programok között.
 • Siri: az Apple személyi asszisztense ezentúl folyamatosan figyel, ami főleg a kocsiban lesz hasznos, hiszen így már nem kell megnyomnunk a home gombot a felébresztéséhez. A Shazam zenefelismerőt integrálták, így nem kell külön elindítanunk az alkalmazást, ha információkat szeretnénk megtudni egy számról.

Az iPhone 4 tulajdonosoknak rossz hír, hogy az iOS 8 ezt a telefont már nem támogatja, az újabb készülékek tulajdonosainak ősztől lesz elérhető az új operációs rendszer.

És ezt olvastad már?
Egy professzor elárulta, mi az egyetlen dolog, amit semmiképp se csinálj aszteroidabecsapódáskor