Kiszivárgott az Apple iOS 14 operációs rendszerének kódja, és ezzel igen komoly nehézségek elé néz a vállalat. A rendszerről először a júniusi WWDC konferencián beszéltek volna, de a februári szivárgás óta, Dumbledore professzor halhatatlan szavaival élve: mindig, minden órában, valószínűleg ebben a percben is, sötét erők ostromolják az iOS 14 kódját. De vigyázat, a legfőbb fegyverük: ti vagytok!

iOSLeak-19

A Motherboard szerint a biztonsági kutatók és a hackerek már ez év februárjában hozzáfértek egy korai kiszivárgott iOS 14 verzióhoz. Néha előfordul, hogy egy új iOS operációs rendszer egyes részei kiszivárognak a bevezetés előtt, de ezúttal az egész elérhető volt, állítólag azért, mert valaki megszerzett egy olyan iPhone 11-es készüléket, melyen az iOS 14 2019 decemberi verziója futott, és amit eredetileg csak az Apple fejlesztőknek szántak.

Miután megszerezték az iOS 14 kódját, az hamar elterjedt az iPhone cracker (jailbreaker) és hacker közösségben. A szivárgás főképp az Apple termékeire fókuszáló 9to5Mac weboldalon történt, amely megszerezte a kód egy példányát.

Az eddigi pletykák szerint az Apple upgradeli a jelszókezelőt, és elindít egy új  Home screen list view opciót, míg az új klipek funkció lehetővé teszi majd az iOS-alkalmazások használatát, anélkül, hogy teljesen letöltenénk őket.

Pro

A korai iOS-szivárgás akár előnyökkel is járhat a fejlesztők és az etikus hackerek számára, mivel azt jelentheti, hogy még a szeptemberi kiadás előtt, ők majd sok hibát és sebezhetőséget megtalálhatnak az operációs rendszerben.

Kontra

A szivárgás valójában elég nagy biztonsági kockázatot is jelent, mert ha az etikus hackerek megszerezhetik az iOS 14 kódját, akkor a fekete kalapos (black hat), rosszfiúk is. A dolog azzal járhat, hogy korábban elkészülhetnek a sebezhetőségeket kihasználó kártékony kódok is, hogy készen álljanak az indulásra, amint az iOS 14 hivatalosan is kikerül.

"A bűnöző hackerek folyamatosan keresik a hiányosságokat és sebezhetőségeket az összes kurrens operációs rendszerben, ezért bölcs dolog megpróbálni a lehető leghosszabb ideig a helyén tartani az ökoszisztéma fedelét, hogy az ilyen problémák felmerülésének esélye csökkenjen" - mondja Jake Moore az ESET kiberbiztonsági szakértője.

Az ő véleménye szerint az Apple-t és felhasználóit egyaránt fenyegető legrosszabb eset a következő:

Amikor az iOS 14 kiadásra kerül, már létezni fog hozzá egy módszer a sebezhetőségei kihasználására és egy telepíthető jailbreak verzió." Esetleg ez a két szoftveres megoldás egyben áll majd a felhasználók rendelkezésére.

“Most néhány igen forgalmas hónap következik az Apple számára az iOS 14 bevezetése előtt, sokkal inkább az, mint ahogy várták: Ez egy időverseny az Apple etikus hackerei és a bűnöző, etikátlan hackerek között” - figyelmeztet Moore.

Sajnos az iOS 13 tavaly szeptemberi megjelenése számos problémával és hibával sújtotta az iPhone közösséget. Az Apple ezek után megígérte, hogy ez nem fog megismétlődni, de miután az iOS 14 kikerült, a feladat nagysága ma már egy mamut méreteit kezdi felvenni.

(Forrás: Motherboard Képek: Unsplash)

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

És ezt olvastad már?
Precíziós leszállást hajtott végre a SpaceX rakétája egy tengeren lebegő drónhajóra