Az Asus ROG Phone 3 a hardcore gémereknek készült, és teljesítménye egyszerűen elhalványít minden egyebet.

ROG-os út

A játékosoknak készülő telefonoknak megvan a maga réteg-közönsége, de e készülékek jellemzői később a mainstream telefonokba is gyakran átkerülnek. Jó példa lehet erre a kijelzők magas frissítési rátája, ami először 2017-ben a Razer Phone-ban majd az eredeti Asus ROG telefonban debütált 2018-ban. A mai telefonok, mint a Galaxy S20, a OnePlus 8,  a 8 Pro, a Motortola Edge és az Edge Plus, mind magas frissítési frekvenciájú képernyővel rendelkeznek.

Az Asus legújabb játékosokat célzó telefonja a címben is szereplő ROG telefon, az úgynevezett ROG Phone harmadik iterációja. A telefon elődjéhez képest minden hardverelemében a következő szintre lépett, azzal a céllal, hogy elérjék az Android rendszerű telefonokon elérhető legjobb teljesítményt. A ROG 3 szívében az új Snapdragon 865 Plus processzor ketyeg, amely lehetővé teszi, hogy 10 százalékkal gyorsabb legyen, mint a többi prémium Android telefonban található szokásos 865-ös processzor.

Az Asus ROG Phone 3 a hardcore gamereknek készült, és ez a teljesítményén is látszik.

Level up

A ROG 3-ban több RAM van, mint a legtöbb ember laptopjában, és az egyik legnagyobb akkumulátor, ami a mai telefonokban előfordul. Ha ugyanolyan 900 dolláros árcédulája lesz, mint a tavalyi Asus ROG Phone 2-nek, akkor nem tekinthető drágának, már persze kizárólag az ár-érték arányt tekintve, hogy senki zsebében ne turkáljunk túl mélyen. A készülék valószínűleg idén ősztől lesz elérhető az Egyesült Államokban.

Android Powerhouse

Azt tehát tisztáztuk, hogy a ROG 3 minden más Android telefont állva hagy. A 865 Plus processzor, a 16 GB RAM (bár lesz egy 12 GB-os verzió is) és az UFS 3.1 flash-drive abszolút előnybe hozza. Ha bekapcsolás után X üzemmódba (más néven teljesítmény módba) kapcsolunk, nem csak gyorsabbá válik, mint bármely eddigi Android telefon, de hosszú időn át képes is fenntartani ezt a teljesítményt a játékhoz, bármilyen csökkenés nélkül.

Az alábbi táblázatokban látható, hogy a 17.0822.2005.11 szoftververzióval felvértezve hogyan szerepelt néhány másik Snapdragon 865-alapú zászlóshajónak pozicionált telefon ellen.

3DMARK SLINGSHOT UNLIMITED

 1. Asus ROG Phone 3                      10,646
 2. LG V60 ThinQ                                9,956
 3. Motorola Edge Plus                      9,937
 4. OnePlus 8 Pro                                9,810
 5. Samsung Galaxy S20 Ultra          9,553

GEEKBENCH V.5.0 SINGLE-CORE

 1. Asus ROG Phone                          3 999
 2. Motorola Edge Plus                        908
 3. OnePlus 8 Pro                                  902
 4. LG V60 ThinQ                                  901
 5. Samsung Galaxy S20 Ultra            771

GEEKBENCH V.5.0 MULTICORE

 1. Asus ROG Phone 3                         3,439
 2. LG V60 ThinQ & OnePlus 8 Pro     3,371
 3. Motorola Edge Plus                       3,337
 4. Samsung Galaxy S20 Ultra           3,201

Ha épp nem játékra használjuk, ez a hatalmas erő segít az alkalmazások gyors megnyitásában, és az animációk sima megjelenítésében. A 144 Hz-es kijelző és a telefon egyéb jellemzői minden más hordozható elektronikánk élmény-faktorátét elrontja majd egy kicsit, mivel ráébreszt azok relatív lassúságára. Az a fajta érzékenység és sebesség, amit a kezünkbe ad, a tesztelők beszámolói szerint teljesen addiktív, és nehéz utána visszaállni egy lassabb telefonra.

144Hz mobilon

A ROG 3 nem az első olyan telefon, amelynek 144 Hz-es képfrissítésű képernyője van (ez a megtisztelő cím a RedMagic 5G telefoné), de ettől ez még mindig egy lenyűgöző funkció.

A képernyő érintési frekvenciája 270Hz, ami azt jelenti, hogy amikor rácsapunk, vagy elcsúsztatjuk rajta az ujjunkat, a telefon a lehető leggyorsabban reagál erre. Ez nagyban felgyorsítja a játékmenetet, és a tesztelők beszámolói szerint: soha nem kellett a képernyő megérintése után várni, hogy tüzeljen egy fegyver, vagy megtörténjen egy térbeli ugrás.

 

Ha a képernyőn megjelenő kezelőszervek nem elegendőek, ott van az AirTriggers harmadik generációja, amely lehetővé teszi a telefon oldalai, valamint a vállgombok használatát. A képernyőn megjelenő vezérlők hozzárendelhetőek az AirTriggershez, és az felhasználható gombokként, vagy a csúsztatásokhoz. A képernyőt ugyanakkor kritika is érte, e szerint a ROG 3 6.59 hüvelykes AMOLED minősége jó, de élesebb is lehetne. A felbontása még mindig HD, és a szövegek lehetnének élesebbek is.

Impozáns akkumulátor

A ROG 3 6000 mAh-ás akkumulátorral üzemel. Valószínű, hogy intenzív játék mellett a telefon nem lesz képes egyfolytában a 24 órás folyamatos működésre (de egyébként ki játszik ennyit megszakítás nélkül?), de a tesztek során lenyomott 2,5 órás PUBG Mobile, Asphalt 9, Alto's Odyssey és Sdorica játékmaratonnal nem akadt különösebb gondja.

Ráadásul az ROG 3 az akkumulátor-gondozás és a hosszú élettartam fenntartásának széles körű opcióival rendelkezik, az akksi élettartamának optimalizálására számos módot kínál, beleértve a különféle energia- és energiatakarékos üzemmódokat, az energiatakarékos mód testreszabható ütemezését és az akkumulátor töltésének korlátozásait.

Vaskos behemót

A ROG 3 pontosan ugyanolyan méretű és alakú, mint a tavalyi ROG 2. Ez természetesen azt jelenti, hogy a tokok és kiegészítők, amik az elődjéhez készültek, mind jók ehhez a modellhez is, de persze új ROG-tartozékok is készültek. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a ROG 3 ugyanaz behemót, mint korábban, több, mint fél kiló a súlya (!), tehát az apró telefonok szerelmesei csalódhatnak, bár néhány tesztelő szerint játék közben állítólag jóleső érzést ad a jelentős tömeg.

Ugyanazon méret és forma mellett azért vannak különbségek a ROG 3 és a ROG 2 házában. A ROG 3-ban nincs fejhallgató csatlakozó, mellékelt kiegészítő nélkül, emellett nagyobb a fényképezőgépe is, nem rendelkezik IP-besorolással por- vagy vízállóság szempontjából, és nincs vezeték nélküli töltése sem.

Az esztétikai szempontok ugye elég szubjektívek, a ROG 3 réz hűtőbordáját a hátlap Gorilla Glass 3 átlátszó borítása alatt találjuk. Végül is a Lamborghini is használt már üveget némely motorja felett, és talán valóban egy családba is tartoznak, mind a ROG 3, mind a Lamborghini ugyanabban erős: stílus és teljesítmény.

Noha a ROG fókuszpontja a játék, ez egyben 5G telefon is, és olyan amerikai szolgáltatókkal működik együtt, mint az AT&T, a T-Mobile és a Sprint. Kérdés, hogy az akkumulátor hogyan kezeli majd ezeket az igényeket.

Kamera ügyek

A telefon fényképezőgép tömbje az eddigi legjobb az Asus ROG telefonok között, bár hármas hátsó kamerái alapján nem fogják 2020 legjobb fényképezőgépnek választani, de annak közelében sem rangsorolni. A fő, 64 megapixeles fényképezőgép képei jól néznek ki, különösen HDR-felvétel esetén, a tesztelők szerint a bőr kissé simább lesz, mint szeretnénk (szubjektív alert!), és a színek kissé eltolódnak a bíborvörös irányába (objektív alert!).

Az ultra széles látószögű kamera szilárd és jobban illeszkedik a főkamerához, mint a tavalyi ROG 2-n megtapasztaltuk, és végül ott a makrokamera, ami szórakoztató ugyan, de egy kicsit inkább a kötelező truváj kategória, mert komolyabb esetben az ember úgysem a telefon kameráját használja ilyesmire. A ROG 3 képes 8K videókat készíteni, ami bizonyos helyzetekben kellhet, de sok a sávozódás, különösen égbolt vagy gyenge fényviszonyok esetén.

Modellváltás vagy ráncfelvarrás?

Az ROG 2-hez képest az ROG 3 komoly javításokat és fejlesztéseket hoz, Android 10 fut rajta az Asus ZenUI-vel, és van hozzá egy levehető ventilátor, az AeroActive Cooler, valamint egy állvány. Ugyanúgy, mint a korábbi ROG telefonoknál, a bal oldalon található egy második USB-C port a vízszintes játékhoz. A ROG 3 30W-os töltővel érkezik, és az USA-ban három hónap ingyenes Google Stadia Pro előfizu is jár hozzá.

(Kép: ASUS)

 

És ezt olvastad már?
Itt ellenőrizheted, hogy érintett vagy-e az OpenSubtitles több millió felhasználóját érintő adatszivárogtatásban