Csak annyit fogunk tudni, hogy sikerült-e vagy sem.

Történelmi időket élünk

mondta az M1-nek Kiss László, aki a köztévén felidézte, hogy tavaly június végén három űrszonda indult a Mars felé. A NASA marsjárója, a Perseverance magyar idő szerint este 10 óra körül kísérli meg a leszállást a Jezero-kráter közelében.

A csillagász elmondta, hogy a marsjáró leszállását nem a Földről irányítják majd, hanem önállóan fog leereszkedni a bolygó felszínére.

Kiss szerint csütörtökön este még nem lesznek képek a landolásról, az este folyamán csak a leszállás sikeréről vagy a sikertelenségéről lehet majd beszámolni, azt is 11 és fél perces késéssel, mivel ennyi idő alatt jut el az információ a Földre.

A Preseverance az elődökhöz képest más módon fogja megkísérelni a leszállást, a korábbi marsjárók ugyanis nagy lufikban zuhantak a bolygó felszínére, ám ezúttal egy ejtőernyős technológiával fognak kvázi siklani a ritka marsi légkörben.

A Mars légköréről korábban Pacher Tiborral, a Puli Space igazgatójával beszélgettünk:

Ha minden jól megy, a következő évtizedekben nem csak a Holdon fognak magyar Pulik szaladgálni

A NASA pályázatát megnyerő Puli Space Technologies igazgatójával az űrkutatás új aranykoráról, a Hold kéthetes éjszakáiról, a Marson repülő helikopterről és Elon Muskról is beszélgettünk. Interjú Dr. Pacher Tibor elméleti fizikussal.

Kiss László kitért arra is, hogy a marsjárón található az eddigi legfejlettebb helyszíni labor, ami egykori marsi életjeleket fog kutatni, emellett olyan kísérletekre is sor kerül, amelyekkel az elkövetkező évek emberes Mars-utazásaihoz szükséges technológiákat tesztelik.

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Itt tudod élőben nézni, ahogy a Marson landol a NASA 801 milliárdos marsjárója

A hét hónapja tartó űrutazás legneccesebb manővereit nézheted végig élőben.

Kritikus biztonsági hibát találtak az egyik legnépszerűbb androidos alkalmazásban

Nem érdemes használni, amíg nem érkezik meg a frissítés.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában