Hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy élnek és érzelmeket táplálunk irántuk.

Több kutatás is azt bizonyítja, hogy az emberek hajlamosabbak csevegésre és egyáltalán bármilyen interakcióra egy mesterséges intelligenciával, ha az nőnemű.

Öt erre vonatkozó online tanulmányt több mint háromezer résztvevővel végeztek el, a kutatások eredményei mind egy irányba mutatnak.

Legyen szó robotokról, mesterséges intelligenciákról vagy akár chatbotokról, az emberek előnyben részesítették azokat botokat, amiknek vagy női nevük, női hangjuk vagy női testük volt. A tesztben résztvevők sokkal szívesebben kooperáltak női robotokkal, mivel közvetlenebb társalgás tudott kialakulni, szívesebben válaszoltak a kérdésekre vagy elegyedtek egyáltalán társalgásba.

A tesztek során lehetett választani állatokból és férfi robotokból is, de egyik opció sem volt olyan népszerű, mint a női.

Az eredmények felvetnek morális kérdéseket is arra vonatkozóan, hogy ezen a módon tovább folyik-e a női nem tárgyiasítása. Azzal, hogy érzelemmentes tárgyakat női tulajdonságokkal ruháznak fel, hogy velük szemben elfogadóbbak legyenek az emberek, mindenképp egyszerű út a fejlesztőknek, de az már korántsem biztos, hogy hosszútávon ez jót tesz a női nem megítélésének.

A kutatás teljes szövege ezen a linken érhető el; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Rejtélyes, kék színű valamit vettek észre a Szaharában a sivatag műholdfelvételeit nézegetve