Igazából valószínűleg még annál is hidegebb volt.

Az Ingenuity-t szombaton eresztette le a Mars felszínére a Perseverance, a zord körülmények ellenére a szerkezet simán átvészelte az első marsi éjszakát. A marshelikopter miután levált a Perseveranceről a saját napelemeivel kellett működtetnie a saját hőszabályzó berendezéseit.

A zord körülmények azt jelentik, hogy nappal 20 fok körül alakul a hőmérséklet, éjszaka viszont akár mínusz 90 fok is lehet.

Ez az első alkalom, hogy az Ingenuity egyedül volt a Mars felszínén. Mostanra megkaptuk a megerősítést, hogy megfelelő hőszigeteléssel, megfelelő fűtéssel és elegendő energiával van ellátva ahhoz, hogy túlélje a hideg éjszakát és ez nagy győzelem a csapatnak. Izgatottan folytatjuk az Ingenuity első tesztrepülésének előkészületeit. Mondta a teszt után MiMi Aung, a Jet Propulsion Laboratory Ingenuity projektjének vezetője.

Ha minden jól alakul, az Ingenuity április 11-én fog felemelkedni, hogy repüljön a ritka marsi légkörben. A következő napokban a helikopter rotorjait és motorjait tesztelik majd. A tervek szerint összesen öt fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt és a repülések közben fényképeket fog készíteni.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani