A felhőalapú videójáték ötlete papíron remekül fest: a legújabb szoftverek iszonyat számítási igényét kiszervezik nagyobb szerverparkokba, és mi pedig a gyengébb felépítésű eszközeinkre csak streameljük ezeket.

A dolog két legnagyobb előnye, hogy egyfelől nincs szükségünk drága eszközökre ahhoz, hogy a legújabb játékokat élvezzük, illetve ha otthon lépni sem lehet a nappaliban a konzoloktól, gamer számítógépektől, akkor sem kell kedvenc programunkat mellőznünk egy utazás erejéig, hiszen akár egy telefonon is futtathatjuk majd a Doom Eternalt.

Nem csoda, hogy többen kisebb forradalmat várnak a technológiától, és a nagyobb gyártók már mind belekóstoltak így vagy úgy ebbe a szolgáltatásba. Természetesen legyen is a teória bármilyen remek, ha gyakorlati gondok azért akadnak – márpedig sajnos akadnak dögivel, és még a legnagyobbak sem úgy szárnyalnak, ahogy azt valószínűleg tervezték – példa erre a megjelenése után némileg perifériára szorult Google Stadia.

Akárhogy is, ha a nagyok odagyűltek az asztalhoz, akkor már megjelent az Nvidia is, akik amúgy a szolgáltatást még 2018 januárjában kezdték tesztelni, azelőtt tehát, hogy a Google vagy a Microsoft bejelentette a hasonló terveit.

A GeForce Now szolgáltatás ingyen is igénybe vehető, ekkor egy órát játszhatunk egy huzamban, ha pedig most csatlakozunk, „alapítótagként” 5,49 euróért fizethetünk elő tizenkét hónapra, ami mellé kilencven napos, ingyenes próbaidőszakot is kapunk. Ezért egy huzamban hat órát játszhatunk, és a hat óra végén a várólista elejére kerülünk, hogy minél gyorsabban folytathassuk ott, ahol abbahagytuk. Az ilyen hat órás meneteknek nincs napi korlátja.

Mindez nem hangzik annyira rosszul. Különösen ha ezt összehasonlítjuk a konkurencia előfizetési díjaival. A PlayStation Now és a Google Stadia egyaránt tíz dollárba kerül havonta – igaz, a Stadia esetén szóban van egy ingyenes verzió bevezetése is.

A játékfelhozatal elsőre szegényesnek tűnhet, hiszen csak olyan ingyenes címek érhetőek el alapból, mint a Fortnite és a Destiny 2. Ugyanakkor ennek oka, hogy a GeForce Now nem annyira egy játékplatform (mint tehát a Stadia vagy a PlayStation Now), hanem egy „streaming alapú tuning”, amely bármilyen készüléket bivaly gamer pécévé alakít. Magyarán a már meglévő vagy ezután vásárolt (Steamen, Epic Game Store-on) játékainkat köthetjük össze ezzel a szolgáltatással.

Tehát azért fizetek extra pénzt, hogy a saját játékaimmal játsszam?

– merülhet fel a kérdés sokakban. Ám valójában azért fizetünk, hogy ezek a játékok fussanak az adott, játékra egyébként akár alkalmatlan készülékünkön, vagyis egy költségesebb átalakítást, esetleg egy extra gép megvásárlását tudjuk így (igaz, némi korlát között) kiváltani.

A GeForce Now elérhető Mac, PC, TV, mobil eszközökön, valamint Chromebookon. A szolgáltatás jelenleg Amerikában és Európában él – elvileg nálunk is.

A külföldi sajtó egyébként azt dicséri benne a legjobban, hogy a segítségével a MacOS készülékeken is könnyebb a játék, amely platform az elérhető videokártyák csekély száma miatt ebből a szempontból nem volt sosem túl népszerű.

Az Nvidia  úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatást tesztelő háromszázezer játékos nyolcvan százaléka olyan készüléken próbálta ki a GeForce Now-t, amely az adott szoftvert nem tudta volna futtatni. Ez pedig egybevág a GeForce Now céljával, ami új játékosok bevonzása. Könnyen lehet tehát, hogy ráéreztek a streaming alapú játék igazi létjogosultságára.

Csak bírjuk sávszélességgel!

(Kép: Pixabay, Nvidia)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában