Nem ismer kegyelmet.

Ausztrál csillagászok felfedezték az univerzum legfényesebb objektumát. Ezt a rendkívül fényes, energikus galaxismagot, úgynevezett kvazárt a valaha felfedezett leggyorsabb ütemben növekedő, J0529-4351 jelű fekete lyuk táplálja, ami egyébként naponta emészt fel egy csillagnyi tömeget.

Az ominózus kvazár a mi Napunknál 500 billiószor fényesebb, fénye több mint 12 milliárd évet utazott, amíg elérte a Földet, tömege pedig nagyjából 17 milliárdszor nagyobb a Napénál.

A Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Christian Wolf szerint a fényt egy hét fényév átmérőjű akkréciós, azaz anyagbefogási korong bocsátja ki – ez a hét fényév 50%-kal nagyobb a Naprendszer és a hozzá legközelebb eső csillag, az Alfa Centauri közötti távolságnál. Ebben a korongban örvénylik a fekete lyuk körül az odavonzott anyag, mielőtt átlépi az eseményhorizontot, a hatalmas mennyiségű fény és hő felszabadulását pedig az anyag más anyagokkal való összeütközése okozza.

Az objektum olyan, mint egy 10 ezer Celsius-fokos, óriási mágneses viharcella, rengeteg villámmal, és olyan erős szelekkel, amelyek egy másodperc alatt kerülnék meg a Földet.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: ESA/Hubble, NASA, M. Kornmesser)

Ez is érdekelhet:

Így néz ki 1,5 millió kilométeres távolságból, ahogy a Föld előtt elhalad a Hold

Az űrből nézve már nem is tűnik olyan soknak ez a másfél millió kilométeres távolság.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ez történik az asztronautákkal, amikor bekapcsolják az ISS hajtóműveit

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés