Az 1990-ben útjára bocsátott Hubble űrtávcsövet hat giroszkóppal szerelték fel, de egy ideje ebből már csak három működött, s pénteken ezek közül romlott el egy újabb. A bajra egy ideje számítottak már a tudósok, de azért mi tagadás, ez senkinek sem hiányzott.

A hétvégén ezért aztán a Hubble működését irányító tudóscsoport biztonsági üzemmódba kapcsolta az űrtávcsőt, amíg megoldást nem találnak a problémára. A Hubble-misszió helyettes vezetője, Rachel Osten Twitter-üzenetében azt írta, hogy

nem volt váratlan a hiba, tudták, hogy be fog következni, a giroszkóp ugyanis a korábban véltnél hat hónappal tovább működött már.

Bár azért elég stresszes hétvégén vannak túl, így azon dolgoznak, hogy életre keltsék az utoljára elromlott giroszkópot, de ez nem egyszerű. Pedig fontos volna, mert ahhoz, hogy a Hubble optimális hatékonysággal tudjon dolgozni, három giroszkópra van szüksége.

Dr. Rachel Osten on Twitter

@pkgw @caprastro It's true. Very stressful weekend. Right now HST is in safe mode while we figure out what to do. Another gyro failed. First step is try to bring back the last gyro, which had been off, and is being problematic.

Az űrteleszkóp nagyon értékes forrás a csillagászok számára, megfigyelési idejét alaposan beosztják, mert hatalmas rá az igény.  Az irányítóknak most az kell eldöntenie, hogy működtessék-e a Hubble-t két giroszkóppal, és ha azok közül is elromlik egy, működjön-e eggyel vagy csak eggyel működtessék és amikor elromlik, akkor kapcsolják be az utolsót.

A Hubble helyét 2021-ben a James Webb Űrtávcső (JWST) veheti át, amely 2016-ban készült el. A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy 5-10 éven keresztül készít felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.

Így ünnepelték júniusban a Hubble 28. szülinapját:

(forrás: Twitter, NASA, Space.com, MTI)

És ezt olvastad már?
Itt ellenőrizheted, hogy érintett vagy-e az OpenSubtitles több millió felhasználóját érintő adatszivárogtatásban