A Black Mirror harmadik évadjának a Hated in the Natio című epizódjában egy különös darázsraj vitte el a show-t, amely lényegében programozható és irányítható minidrónok hordája volt. (És amelyet nem feltétlenül jó célra használtak fel.)

Mint már megannyiszor, a Black Mirror egy-egy jelenete, elgondolása ismét kezd valósággá válni.

A drónokról köztudott, hogy többnyire nagyok, könnyen nekiütköznek dolgoknak, ez pedig nem sok jót jelent esetükben. Éppen ezért az MTI tudósai olyan kis repülő drónokat terveznek, amelyek mozgékonysága és ellenállósága is megközelíti a fejünk mellett repkedő, elhessegethetetlen, idegesítő rovarokét.

A klasszikus drónokkal ellentétben ezeket nem kemény és törékeny alkatrészekből építenék, hanem lágy aktuátorokból és vékony gumihengerekből, amelyeket szén nanocsövek borítanának.

Amennyiben a nanöcsöveket feszültség érné, a gumihengereket összenyomná, majd meghosszabbítaná, ezáltal a drótszárnyak elkezdenének csapkodni – percenként akár ötszázszor. Egy ilyen drón tömege 0,6 gramm lenne, nagyjából annyi, mint egy darázsé, és különleges felépítésük miatt akkor sem sérülnének, ha tárgyaknak ütköznek, mellette pedig kiválóan beolvadnának a legtöbb környezetbe. Reméljük, ennek a epizódnak jobb vége lesz, mint a Black Mirrorban.

És ha már Black Mirror:

Hátborzongató: Kínában már pontozzák az embereket aszerint, hogy mennyire jó állampolgárok

Aki keresztbe tesz a hatalomnak, még a városát is nehezen tudja elhagyni. Tisztára, mintha a Black Mirror egyik részébe csöppentünk volna.

Olyan figyelmeztetés hangzott el egy kínai vonaton, amire valamilyen disztópikus sci-fiben számítanánk

Kínában a társadalmi kreditrendszer már a kézzelfogható valóság része.

(Forrás: HVG, Slashgear)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában