Ún. blue jet villámot kapott le egy természetfotós Texasban.

Nem mindennapi természeti jelenséget kapott le Matthew Griffiths természetfotós Texasban, miután a térségen számos vihar végigsöpört az elmúlt napokban. Ahogy az Időkép írja,

tornádótól kezdve heves jégesőn át szinte minden volt.

Nem csoda, hogy a rutinos Griffiths-nek sikerült lefotóznia a látványos, de ritka égi jelenséget a Big Bend Nemzeti Park felett.

A fényképész július végén ötéjszakás nyugat-texasi országúti kirándulásba kezdett, hogy megörökítse a Tejútrendszert, de a gyakori, távoli zivatarok miatt úgy döntött, hogy inkább vörös lidércet próbál elcsípni. A vörös lidérc nem jött össze, de mi a helyette kapott kék villámot sem bánjuk.

„A blue jet villámok a zivatarfelhők fölött jönnek létre, akár 30-50 km magasságig is felnyúlhatnak – magyarázza az Időkép. – Érdekességük, hogy nem lefelé, hanem felfelé haladnak, és kék színt festenek az égboltra. A nevük is innen ered. Elsőként 1989-ben sikerült lencsevégre kapni blue jet-eket.”

(Forrás: Időkép, fotó: Matthew Griffiths)

Ez is érdekelhet:

Videón, ahogy 1800 tonna TNT erejével robban szét egy meteor Új-Zéland felett

A robbanással járó a lökéshullámot az új-zélandi földrengésfigyelő szolgálat is érzékelte.

Amikor villámcsapások tömege ér egyetlen várost

Nappali fények láthatók Kuala Lumpurban a képen, ami 40 perc alatt készült, és 32 fotót tartalmaz. És a viharszezon várhatóan folytatódik is.

És ezt olvastad már?
Forradalmi módszer válthatja az arcfelismerést és az ujjlenyomat-olvasást mobilunk feloldásánál