Egy 10. századi skandináv királyról kapta a nevét a Bluetooth, a logója pedig a király monogramja rúnaírással – csak egy lökött netes mém vagy tényleg így van?

Terjed egy netes mém, ami elsőre elég meredeknek tűnik ahhoz, hogy sima szórakoztató tartalomnak gondoljuk: e szerint

a Bluetooth technológiát egy 10. századi skandináv királyról, Harald Bluetooth-ról nevezték el, aki békésen egyesítette Dániát és Norvégiát. És még a logó is az ősi skandináv rúnaírásból jött, azon belül a király monogramjából, a rúnaírásos H és B összevonásából.

Elsőre egy jó viccnek tűnt, aztán rákerestünk a Bluetooth Wikipedia oldalán, majd a hivatalos Bluetooth oldalon is, és mint kiderült, mindez igaz.

Harald „Bluetooth” Gormsson király két dologról volt híres: 958-ban egyesítette a széttagozódott dán és norvég törzseket; halottként sötétkék/szürkések voltak a fogai, ezzel érdemelte ki a Bluetooth becenevet.

Az egyik kulcsfigura Sven Mattisson volt, aki a korai időktől (értsd: a 90-es évek elejétől) dolgozott a technológia fejlesztésén, a másik pedig Jim Kardach, aki 1997-ben javasolta ezt a nevet, miután beszélgetett Mattissonnal. Kardach az Intelnél dolgozott az Ericcsonnal és a Nokiával közösen a rövidtávú rádiótechnológia standardizálásán.

„Ahogy Harald király egyesítette Skandináviát, úgy egyesítenénk mi a különböző készülékeket” – jegyezte meg egy meetingen Kardach. De eredetileg csak átmeneti névnek szánták, amíg találnak egy sokkal menőbbet.

Két verzió futott: a RadioWire és a PAN (Personal Area Networking), az utóbbi volt a favorit, de kiderült, hogy már több tízezren használják a neten más dolgokra. Mivel a technológia érett volt a szabványosításra, a RadioWire nevet és használatát már meg sem kutatták alaposan. Maradt a Bluetooth, és ha már, akkor adott volt a logó is.

PS: Szerencse, hogy a másik két ötlet elvérzett, összeszorozva és négyzetre emelve sincs bennük annyi fantázia, mint az öreg királyban. Illik is a technológiához, amit végül 1998. május 7-én szabványosítottak, így már több mint 24 éves – ami csak egy újabb meglepő tény Bluetooth ügyben. 

(Borítókép: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

4 hasznos kütyü a modern technika kedvelőinek

Manapság a technológia olyan gyorsan fejlődik, hogy sokszor nem győzzük kapkodni a fejünket. Ismét piacra dobtak egy minden eddiginél nagyobb teljesítményű okostelefont, lassan nyugdíjba küldhetjük a vezetékes töltőket és fejhallgatókat, és ma már egy karóra is többet tud, mint egy komplett számítógép 30 évvel ezelőtt.

És ezt olvastad már?
Az okosóra, ami mindent tud vagy mindenre megtanítható