A cipőre húzható „holdjáróval” 11 km/órával sétálhatsz, az MI pedig tíz lépésen belül megtanulja a járási stílusodat. De mi van, ha váratlanul felpattannál egy buszra?

Úgy néz ki, mint egy görkorcsolya, pedig valójában cipőre csatolható „holdjáró”, azaz Moonwalker: egy MI-vel ellátott, akkus eszköz, ami feltöltés után másfél órán (és mintegy tíz kilométeren) át segíthet a sétában.

A kütyü csak akkor üzemel, amikor jár vele a gazdája, és bármikor lezárható, például amikor lépcsőn mennél vele.

Az ötlet Csang-Hszun-csie (Xunjie Zhang) fejéből pattant ki, amikor öt éve majdnem elcsapta a robogóját egy autó. Azóta gyalog jár dolgozni, de a motorizációról sem tett le: létrehozta a Shift Robotics céget, amelynek fő küldetése a gyorsabb és biztonságosabb gyaloglás elérése.

Ezért aztán lábanként nyolc, kicsi elektromos motorral hajtott kereket szerelt a Moonwalker cipőbe, pontosabban cipőre rögzíthető valamire.

Teljes őrületnek hangzik, de Csang és csapata kifejlesztett egy motorvezérlőt, egy precíziós sebességváltót és egy akkumulátorcsomagot is, mindet mini méretben, mi több, az egészhez mesterséges intelligencia algoritmust is írtak, ami elemzi a holdjáró viselőjének járását és alkalmazkodnak hozzá.

A számítások szerint a cucc 250 százalékkal gyorsítja a sétát, tehát ideális, ha sietsz vagy kutyát sétáltatsz, lépcsőn járva kikapcsolhatod, lejtőn lefelé pedig képes beszabályozni a sebességet.

Kikapcsolni egyszerű: ha például úgy döntesz, hogy felugranál egy épp előtted megálló buszra, csak felemeled a jobb sarkadat, majd visszahelyezet a földre, ezzel az elektronika teljesen lezárja a kerekeket.

Állítólag az MI-nek köszönhetően ezt nem kell úgy megtanulni, mint a görkorcsolyázást, az algoritmus ugyanis tíz lépés alatt megtanulja bármely használója járási stílusát.

(Forrás: Euronews, Sky News, fotó: Shift Robotics)

Ez is érdekelhet:

Méregdrága, de baromi menő sneakerek, LOVAKNAK

Patánként 490 ezer forintért már igazán divatossá teheted a lovad.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Komoly újításokat kapott a Messenger, mintha a kőkorszak ért volna véget

Magyarok nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

További cikkeink a témában