Jön a Csillagászati Hét kezdő marslakóknak szóló hasznos túlélési tanácsokkal, sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozásaival, és még sok-sok minden mással.

Túlélési tanácsok kezdő marslakóknak, beszélgetés a négy magyar űrhajósjelölttel, a sötét anyag titkai Dr. Kiss L. László csillagász előadásában és az univerzum megtapintása – mindez a Csillagászati Héten, március 18–24. között a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Hétköznapokon 17 órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásai hallhatók, például Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában címmel tart ismertetőt Dr. Kiss L. László, Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász.

A Mentőexpedíció című film valóságtartalmát veszi górcső alá Dr. Kovács József a Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón című előadás során.

Dr. Hegedüs Tibortól a csillagok, csillagrendszerek életéről hallhatunk érdekességeket. Dr. Nagy Ádám pedig olyan

népszerű sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozású érdekességeit szedi össze, mint a Star Trek, az Érkezés, a Múmia vagy a Harry Potter.

A HUNOR-program során kiválasztották azt a négy űrhajósjelöltet (Dr. Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Szakály András), akik közül a tervek szerint valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát. A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget velük dr. Nagyváradi László és dr. Gyenizse Péter.

Igazi különlegesség lesz a Tapintható Univerzum interaktív kiállítás. A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható programja összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modell segítségével mutatja be a Naprendszerünk égitesteit. Az egyes makettekhez részletes audio-leírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó embereknek hiánypótló módon nyújtanak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető, izgalmas világába. További különlegesség, hogy a látók és látássérültek is egyformán élvezhetik és megérthetik a programot.

Az előadásokat planetáriumi vetítések és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki. A csillagásznak készülő gyerekek Mars-küldetésre indulhatnak, ahol űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.

Hétvégén izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket. Részt vehetnek földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, és igazi kis csillagászokká is válhatnak.

Az Utazó Planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók többek között Szimat Kapitány vezetésével.

A programok a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában és Látogatóközpontjában zajlanak. A teljes programot itt találod. 

Ez is érdekelhet:

Mutatjuk a négy magyar űrhajósjelöltet, akik közül egyvalaki feljut a Nemzetközi Űrállomásra

Egyikük egy harmincnapos kutatási misszión vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson 2024 végén vagy 2025 elején.

Gorilla üldözött asztronautát az Űrállomáson

Lehetséges felcsempészni egy gorillajelmezt az űrbe, majd ott stikában belebújni, és halálra rémíteni a többi asztronautát? Úgy tűnik, nem lehetetlen.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Már 317 millió megtekintésnél jár a világ legelső YouTube-videója

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés