Teszteltük az Osmo Pocketet, ami nagyjából minden, amit használnod kell, ha sok videót gyártasz. Nem hibátlan, de a hibái is akkorák, mint maga a Pocket mérete. Picik.

Ha használtad az Osmo Mobile valamelyik kiadását, akkor tudod, hogy mennyire nehéz eltenni a gimbalt, amikor épp nem használod. A zsebedbe viszonylag bajosan fér bele, vagy beteheted, de akkor ott kilóg belőle nagyjából a fele, és eleve szükség van hozzá a telefonodra, amit újra és újra bele kell varázsolni. Jó, persze, nem nagy meló ez, de akkor is, néha eléggé idegölő tud lenni, amikor gyorsan akarsz felvenni valamit, de a telefon még nincs benne a gimbalban, nem kapcsolódott még össze az Osmo a mobiloddal, és nincs rendesen bekalibrálva a cucc.

Ha érzed ezt az égető kínt, akkor kell neked az Osmo Pocket, ami a legjobb dolog, ami a gimbalokkal történhetett. A DJI ugyanis kitalálta, hogyan lehetne mindezt miniatűr verzióban kivitelezni egyből kamerával megspékelve, hogy ne az egész telefont kelljen használni hozzá, amúgy is tök felesleges, ha tulajdonképpen csak a kamerára van szükség belőle. Na meg a kijelzőre, és ez az egyetlen pont, ahol sokaknál bukhat a dolog.

A Pocket ugyanis megoldotta, hogy termete ellenére legyen rajta kijelző, de ez annyira pici (mindössze 1”), hogy tulajdonképpen csak arra jó, hogy úgy nagyjából lássuk, amit épp felveszünk, abban meg csak bízhatunk, hogy a felvétel jó minőségű is lesz. Ez mondjuk az éjszakai videóknál lehet bajos, de éjszaka egyébként sincs értelme olyan helyen videózni, ahol nincsenek megfelelő fények.

Igazából nincs értelme hőbörögni, mert rövid használat után hozzászokik az ember a kijelző méretéhez, a kamera minőségében pedig érdemes megbízni, mert marha jó felvételeket készít akár 4K-ban is, vagy 60 FPS-ben full HD-ban, mindezt egy töltéssel 140 percen keresztül, de ha ez nem elég, akkor powerbanket is lehet rácsatlakoztatni. És ha esetleg a kijelző mérete sem lenne elég, akkor hozzá lehet csatlakoztatni a mobilt, és azon követni a kamera képét. Probléma megoldva.

Az Osmo Pocket nagyon stabil jószág. Amennyire pici, annyira erős, és bár első ránézésre nincs túlbonyolítva, eléggé komplex a tudása. Alapjában véve két fizikai gomb kapott helyet a markolaton, az egyikkel bekapcsolhatod, a másikkal indíthatod a felvételt, és igen, itt jön a Pocket első nagy fájó hiánya: a kamerát irányító fizikai joystick hiánya. A Mobile-verzión ugyebár ott volt a joy, amivel könnyedén lehetett irányítani a kamerát, itt azonban ez csak az apró érintőképernyő húzogatásával lehetséges, amire viszont csak hosszabb használat után áll rá az ember ujja, vagy lehet, hogy csak én voltam a béna, ki tudja, de a lényeg, hogy megszokja ezt is az ember. Ha lesz Osmo Pocket 2, akkor kéretik visszatenni rá a joyt.

A mini érintőképernyőről érhető el a visszajátszás, a beállítások, és szinte minden más is, ami nem a felvétel elindítása, ezt pedig nagyon elegánsan úgy oldotta meg a DJI, hogy négy mini menüt helyezett el az eszköz képernyőjén, amelyet az ujjunk balról jobbra, jobbról balra, lentről felfelé vagy fentről lefelé húzásával lehet előcsalni. Nyilván azt is meg kell idővel tanulni, hogy melyik mozdulat melyik menüt adja ki, de csak nagyritkán lesz szükség ezekre nagyon gyorsan, úgyhogy lehet bénázni azzal bátran, hogy nem találjuk hirtelen azt a menüt, amire éppen szükségünk lenne.

Na de minden más, ami ezen kívül van, az parádés. A képminőség és a hang is nagyon jó, nem csak a videók, hanem a fotók is szépek, a gimbal minősége pedig csak a szokásos. A tárgy- vagy arckövetés beállítása szokás szerint egyszerű, csak két koppintás a kijelzőn, és már rá is cuppan a célszemélyre, és csak akkor ereszti el, ha már képtelen szögben akarjuk venni a kedves delikvenst, vagy a nagymama lekváros fánkját az asztalon.

Magyarul ha vlogger vagy, vagy ha sok videót gyártasz, és nem feltétlenül profi kamerákkal szeretnél járkálni, akkor az Osmo Pocket maga a csoda. Azért nagyon jó, mert mindent (is) tud, és egészen megdöbbentően pici, konkrétan többször is volt olyan, hogy benne felejtettem a zsebemben, és észre sem vettem, hogy ott van. Ez mondjuk az Osmo Mobile 2-nél elég ritkán fordult elő. A Pocket nem nagy, de nagyon erős a tudása, a képminősége pedig méretétől eltérően szuper. Az ára egyelőre kicsit borsosnak tűnik, 120.000 Ft környékén lehet bezsákolni, de aki videós tartalomgyártással foglalkozik, annak minden fillért megér, mert nem kell egy rakás nagy eszközt cipelnie magával, csak bevágja a zsebébe az Osmo Pocketet, és ott is van nála minden. Én beleszerettem. De azóta már kivettem a zsebemből. Vagy várj…

És ezt olvastad már?
Egy földönkívüli civilizációtól érkezhetett a 45 évvel ezelőtt észlelt titokzatos jel