Csak a brit kutatók.

A szakértők eddig csaknem kétmillió különböző életformát ismertek meg a Földön, de valódi számuk a korábban becsült 8,7 milliónál jóval több is lehet (az új DNS-elemzéses technikák révén ugyanis a látszólag hasonló élőlények különbözőségei is feltárhatóvá váltak).

2020-ban például több mint 500, egészen pontosan 503 új fajt azonosítottak a londoni Természettudományi Múzeum kutatói. Az új élőlények között a pillangóktól a majmokig a legkülönfélébb fajok képviseltetik magukat.

Felfedeztek például egy mianmari majomfajt, egy ganajtúrófélét Új-Guineában és egy új hínárfajt a Falkland-szigeteken, de a múzeum munkatársai 2020-ban nevet adtak eddig ismeretlen zuzmóknak, darazsaknak, kacslábú rákoknak, apró tarantuláknak és tüdőtlen szalamandráknak.

A múzeum tudományos igazgatója, Tim Littlewood szerint

„egy olyan évben, amikor a biomassza globális tömege kisebb, mint az ember termelte tárgyak tömege, ez olyan, mintha azt kellene minél előbb dokumentálnunk, amit elveszítünk. Az 503 újonnan felfedezett faj emlékeztet minket arra, hogy egyetlen kíváncsi, rendkívüli hatalommal rendelkező faj vagyunk, mely kezében tartja sok más faj sorsát”.

A leglátványosabb felismerés a Trachypithecus popa nevű majomfaj felfedezése volt

Új főemlősfajt fedeztek fel, de máris a kihalás szélén áll

Egy ilyen felfedezés igazi ritkaságnak számít, a kutatók öröme azonban nem felhőtlen.

A legtöbb felfedezést a bogarak rendjében tették a kutatók: 170 új fajt azonosítottak, köztük egy Új-Guinea-i szkarabeuszbogarat, karmosbogárféléket Brazíliában és egy apró, mocsárkedvelő bogarat Malawiban. A szakértők 70 új darázsfajt, három új méhfajt, 9 új éjjeli lepkét, hat új százlábút, kilenc laposférget, egy pillangót és 10 mohaállatkát azonosítottak.

A Természettudományi Múzeum munkatásai idén nevet adtak 122 új, fosszíliaként megismert fajnak és 10 új ásványnak, mely jelentős eredmény, mivel mindössze nagyjából 6000 ásványféle ismert.

Ez is érdekelhet:

Bár az emberiség 2020-ban torkos borzot játszott, csillagászati szempontból szuper év volt

Legalább a Földön kívüli történéseknek lehetett örülni tavaly.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában