Visszatérni látszanak a földutas modem-időkben megszokott csigalassan betöltődő weboldalak. A Facebook köhög, az MMO laggel, a játék szenvedés, a munka lehetetlen, de nem csoda, mert az egész család otthonról netezik, neked pedig alakul a magas vérnyomás, ami koronavírus idején ellenjavallt. Vajon egy Router csere mennyit javíthatna ezen? (Rengeteget.)

Mi az AiMesh?

Az egyik legérdekesebb megoldás ma a piacon az Asus AiMesh, ami egy ingyenes szoftver-szolgáltatás, melyet az Asus 2018 elején hozott ki a legtöbb routerére. Azóta az is kiderült, hogy ez az egyik legjobb módja egy combos otthoni Wi-Fi hálózat felépítésének.

A 2018-as launch óta az Asus számos firmware-verziót tett közzé, sok változtatással, hibajavítással és a szolgáltatások nagyfokú fejlesztésével. Most az AiMesh mai állapotát vizsgáljuk, beleértve az izgalmas Wi-Fi 6 támogatását is.

Az alapprobléma sokunk által ismert, a lakás nem minden pontján egyforma a jelerősség, ezért mindenki ugyanott igyekszik kifacsarni az utolsó biteket a wifiből, amivel persze egymást zavarják a családtagok a munkában vagy a tanulásban. Ha például a router a nappaliban van, és a távolabbi gyerekszobákban már gyengébb a jelerősség, a videók, konferencia beszélgetések szaggathatnak. Nyugodtan, és szégyenkezés nélkül beszélhetünk a játékról is, karantén idején nincs az a gyerek vagy felnőtt, akinek ne esne jól időnként egy kis lazítás, a stresszoldás pedig elég alapvető az egészséges psziché megőrzéséhez, és a jövő amúgy is a gamificationé - tehát játszani muszáj, case closed!

Ha gyors és ütős megoldást szeretnénk, a mesh hálózat kiépítése épp ilyen lehet, az AiMesh technológiával vagy egy készen kapható mesh router csomag beüzemelésével egy csapásra meg is oldottuk a helyzetet.

Mesh-eszép hálózat

A mai szórakoztató, vagy funkcionális elektronikáról írva nehéz elmenni a design szerepe mellett, ami, noha a technológia szerelmeseinek nyilván nem perdöntő, de biztos, hogy lényegtelennek sem nevezhető. Valószínű, hogy az iPhone korában az Amazon Alexa sem lett volna sikeres, ha nem lehet büszkén kitenni a polcra, vagy az asztal közepére.

Az Asus-nál is tudják ezt, és az AiMesh eszközök nem hoznak szégyent tulajdonosaikra. A készülékek letisztult, trendi, minimalista designnal érkeznek, vagy épp robusztus, nyers izomerőt sugárzó, drámai élek határolta fekete monolitokként trónolnak - mintha egy Transformers űrbázis állna az asztalon. A két világ találkozásánál, mind a nagyvárosi yuppie, mind pedig a profi gamer megkapja a magáét.

Az AiMesh szinte az összes közép- vagy felső kategóriás Asus routerhez (útválasztóhoz) elérhető, és lehetővé teszi két vagy több router egyesítését egyetlen hálózatban, hasonlóan a Netgear Orbihoz vagy a Google Wi-Fi-hez. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján ez lett az Asus legfontosabb otthoni hálózati szolgáltatása. Használatához nem kell mást tennünk, mint beszerezni (minimum) egy pár támogatott útválasztót.

A legtöbb mesh rendszerhez hasonlóan az AiMesh is elsődlegesként használhatja az egyik routert, a többit pedig szatellitként, vagy node-okként (csomópontok), ahogy az Asus nevezi őket. Az AiMesh node-ok automatikusan átveszik az elsődleges AiMesh útválasztó Wi-Fi beállításait, és vezeték nélküli kapcsolaton vagy hálózati kábelen keresztül kiterjesztik a lefedettséget. És egy AiMesh rendszer még ennél is sokkal többet kínálhat.

Rugalmas hardverbeállítás

Mindenekelőtt az AiMesh lehetővé teszi a Wi-Fi hálózat méretezését, skálázását az igények növekedésével. Akár egy darab routerrel is kezdhetjük, majd később hozzáadhatunk egy vagy két szatellit készüléket. A régi Asus routert ilyenkor egyszerűen csomópontként használhatjuk tovább, feltéve, hogy - sanszos - egy újabbat, jobbat vettünk mellé.

A hálózat kialakítása során tehát nagyfokú szabadságot élvezünk, csak az igényeink és persze a költségvetésünk szabhat határokat. Az AiMesh azért is versenyképes, mivel az Asus útválasztók kínálják jelenleg a legtöbb szolgáltatást a piacon, a többi otthoni Wi-Fi rendszerhez képest, olyan gyöngyszemekkel, mint a legizmosabb router szolgáltatáskészletének kiterjesztése, az összes többi olcsóbb készülékre (ezt jelenleg csak az AiMesh tudja).

Szolgáltatás-skála

 • AiProtection (online védelem és szülői felügyelet)
 • Traffic Analyzer
 • Adaptive QoS
 • VPN (kliens vagy szerver)
 • és egy kiváló dinamikus DNS
 • Persze, ha olyan csúcskategóriás routert használunk, mint például a GT-AX11000 vagy az GT-AC5300, akkor az online játékokhoz igazított speciális funkciókat is kapunk.

Rengeteg hálózati beállítás és eszköz használható a webes felületen keresztül is, ideértve például a Wake-on-LAN-t, egy otthoni hálózaton található számítógép távolról történő bekapcsolását. Sőt, lehetőség van arra is, hogy az Asus Router mobilalkalmazást használjuk a hálózat telefonról történő kezelésére. Ez az egyetlen olyan app a piacon, amely rendelkezik távoli kezelési lehetőségekkel anélkül, hogy fiókot kellene regisztrálnunk és bejelentkeznie a kereskedőhöz, akitől a készüléket vettük.

Ha több csomópontunk van, lehetnek vezetékes és vezeték nélküli kapcsolataink is vegyesen. A routerek számát illetően nincs fizikai korlát, nincs hivatalos maximális routerszám, az AiMesh beállításokban. Valójában azonban nem ésszerű ötnél több hardvert használnunk, vagy háromnál többet, ha vezeték nélküli beállításban kétsávos útválasztókat használunk.

A WiFi 6 szabvány

Ha már fejlesztjük az otthoni hálózatot, érdemes lehet még egy szempontból az időtállóbb eszközökre fókuszálni, és ez nem más, mint a WiFi 6 szabvány.

Az IEEE 802.11ax , amelyet a Wi-Fi Alliance a Wi-Fi 6 -nak keresztelt el, az IEEE 802.11 két Wi-Fi specifikációs szabványának egyike (a másik az IEEE 802.11ay). Ezeket High Efficiency Wireless (nagy hatékonyságú vezeték nélküli eszközök) néven is emlegetik.

A Wi-Fi 6-ot úgy tervezték, hogy az összes ISM-sávban működjön 1 és 6 GHz között, a már kiosztott 2,4 és 5 GHz-es sávokon kívül. A CES 2018-on bemutatott eszközök mindösszesen 11 Gbit/s elméleti adatsebességet ígértek. Sűrű telepítés esetén ezek az eszközök 4-szeres átviteli sebességet tesznek lehetővé, az IEEE 802.11ac szabványhoz képest, bár a névleges adatátviteli sebességük csak 37 százalékkal gyorsabb. A késés (latency) ugyanakkor 75 százalékkal is csökkenhet.

Újabb előnyök

 • Stabilabb vétel, nagyobb sebesség akár több tucat kapcsolódó eszköz esetén is.
 • Az OFDMA és a MU-MIMO technológiák segítségével a routerek hatékonyabb, stabilabb és gyorsabb adattovábbítást tesznek elérhetővé.
 • A TWT (Target Wake Time) technológiának köszönhetően csökkenhet az energiafogyasztás és megnövekedhet az akkumulátoros üzemidő a kapcsolódó eszközök esetében.
 • Az AX routerek a Wifi 6 mellett képesek a korábbi generációs WiFi 5 és WiFi 4 kapcsolatokat is kiszolgálni, így olyan rugalmas megoldást kínálnak, amit a régebbi eszközök és a csúcstechnológiás maiak is ki tudnak aknázni.
 • Sűrűn lakott területeken, társasházakban és panellakásokban nagy előny a Spatial Frequency Reuse (SFR vagy BSS Coloring), mert így az egymástól elkülönülő hálózatok nem zavarják egymást.

A ZenWiFi család, a legújabb verzió

A ZenWiFi családot a CES 2020-on jelentették be, a ZenWiFi AX-t és a ZenWiFi AC tartozik bele. A ZenWiFi termékeket már az alapoktól az AiMesh-re tervezték, itt ez központi szolgáltatás, és nem csupán addon. Ebből kifolyólag a Wi-Fi 6-os ZenWiFi AX valószínűleg a legjobb AiMesh rendszer most a piacon, míg a ZenWiFi AC a legjobb AiMesh rendszer a Wi-Fi 5-ös útválasztók között.

A ZenWiFi hardver elsőként támogatja a Guest (vendég) hálózatot és a WPA3-t, ha csak ZenWiFi routerekből áll a hálózat. A ZenWiFi hardverek természetesen más AiMesh útválasztókkal is együttműködnek, a központi router vagy csomópont szerepében. Az Asus 2020 elején adta ki a firmware-frissítések legújabb körét, amely jobb működést tesz lehetővé, és a jövőben is folyamatosan érkeznek majd a firmware-kiadások.

Az AiMesh-nek vannak apróbb hibái is, de ez a többi hálózati eszközzel is így van, viszont bármely AiMesh kombináció legyőzheti a konkurens hasonló árú, és hasonló célra épített rendszereket a teljesítmény és a szolgáltatások szempontjából.

Következtetés

A tapasztalataink szerint az AiMesh az egyik legjobb megoldás mindazok számára, akik skálázható, robusztus Wi-Fi hálózatot akarnak építeni anélkül, hogy veszélyeztetnék a magánéletük adatbiztonságát. Cserébe mindössze egy kicsivel több munkát igényel a beállítás.

Az egyetlen igazi versenytárs talán a Synology Mesh lehet, de pusztán két eszköz létezik a branden belül, az RT2600ac és az MR2200ac, és nincs köztük olyan, ami támogatja a Wi-Fi 6-ot.

Az AiMesh Wi-Fi rendszer főbb előnyei röviden:

 • Használatával szinte teljesen kiküszöbölhetők a jelmentes zónák a lakásban, és áthidalhatók vele a födémek és a vastag falak okozta jelerősség veszteségek is.
 • A robusztus, méretezhető otthoni Wi-Fi hálózat kiépítésének ez jelenleg a legrugalmasabb módja, a hálózat kiépítése egyszerű, egy alkalmazásból kezelhető az összes eszköz
 • A rendszer kiépítéséhez többféle kompatibilis ASUS router modell felhasználható, így akár a meglévő, kompatibilis ASUS routert is ki lehet egészíteni vele
 • A legbővebb funkcionalitással rendelkező eszköz minden funkciója (pl. szülői felügyelet) és előnye kiterjeszthető a hálózat egészére, amennyiben azt kötjük be fő csomópontnak
 • Akadálytalan roaming: a lakáson belül az eszközök automatikusan a legerősebb csomóponthoz kapcsolódnak, anélkül, hogy megszakadna a jel
 • Kiváló teljesítmény
 • Csúcsminőségű szolgáltatáskészlet
 • Beépített online védelem: az AiProtection hálózati biztonsági szolgáltatás véd minden kapcsolódó eszközt
 • Hasznos funkció lehet az adaptív szolgáltatásszabályozás, amivel előnyben részesíthetők bizonyos típusú adatcsomagok (pl. játék, streaming szolgáltatások)
 • Nincs kötelező bejelentkezés a kereskedő weboldalán vagy egyéb adatvédelmi kockázat
 • Viszonylag megfizethető ár

Az ismert hátrányok

 • Néhány router-kombináció problémás lehet (bár ezeket folyamatosan kezeli a cég)
 • Nincs automatikus firmware-frissítés
 • Nem lehet hardveres egységeket telepíteni

Az Asus jelenlegi AiMesh-kész útválasztói Wi-Fi 5 (802.11ac)

 • AiMesh AX6100 WiFi System
 • GT-AC5300
 • RT-AC1900
 • RT-AC1900P
 • RT-AC1900U
 • RT-AC2900
 • RT-AC3100
 • RT-AC68P/R/RW/U/UF/W,
 • Lyra
 • Lyra Mini
 • Lyra Trio
 • Blue Cave
 • RT- AC86U
 • RT-AC88U
 • ZenWiFi AC

Wi-Fi 6 (802.11ax)

 • RT-AX88U
 • RT-AX58U
 • RT-AX56U
 • GT-AX11000
 • RT-AX92U
 • RT-AX89X (már bejelentve, de még nincs kereskedelmi forgalomban)
 • ZenWifi AX

Ha leszámolnál a laggel, és upgradelnéd az otthoni hálózatot a 2020-as éveknek megfelelő szintre, az alábbi helyeken vehetsz AiMesh eszközöket:

AQUAAZ LandBovitoEDigitalFirst ComputerForamaxiPonPC Land

(A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az ASUS Magyarország)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés