Sokan szkeptikusak a légtisztítókkal kapcsolatban, pedig észrevétlenül is javíthatják az életminőséged azzal, hogy kiszűrik a lakásod levegőjéből a számodra káros anyagokat – a Dyson dizájnos légtisztítója ezen kívül baromi jól néz ki, és természetesen okos is. Kipróbáltuk!

A Dyson nevéről a szuperhatékony porszívók juthatnak eszedbe, nemrég ki is próbáltuk az egyiket, ami lézerrel megy rá a lakást ellepő porszemekre, és még az autó takarításánál is hasznát vettük. Pedig a kilencvenes években alapított márka ezen kívül is számtalan háztartási eszközt kínál a hajszárítótól a lámpákon át a ventilátorokig. Most egy olyan terméket tettünk próbára, aminek az utóbbihoz lesz köze: egy légtisztítót.

Minek nekem légtisztító, ha szoktam szellőztetni? Hát éppen azért!

Amikor egyre hidegebb lesz, és mindenki azzal fűt, amivel tud, ennek füstje nagy eséllyel bejut a lakásodba, de a pollen és a járművek által kibocsátott káros anyagok is kellemetlenek lehetnek a szobában. Sőt, az otthonodban szellőztetés nélkül is lehetnek egészségre káros anyagok, mint a por, a kisállatok szőre, a takarítószerek, a penészgombák, de a bútorokból párolgó káros anyagok is ronthatják a levegő minőségét.

Ha biztosra akarsz menni a levegő tisztaságát illetően, de nem szeretnéd, hogy egy otromba doboz éktelenkedjen a nappalidban vagy a hálószobádban, akkor a Dyson csúcsmodelljével nem tévedhetsz. A Purifier Cool Formaldehyde névre hallgató készülék ugyanis egyszerűen fantasztikusan néz ki.

Mintha egy dizájntárgy lenne, amit a lakásod díszítésére választottál volna, de ez az eszköz nem mellékesen még hasznos is.

A készülék két részből áll: a rácsos alsó része tartalmazza a szűrőket, az ívelt felső része pedig maga a ventilátor, ami a kívánt irányba keringeti a levegőt. A formája ismerős lehet, ha láttad már a Dyson ventilátorait, ez a készülék ugyanis

nem a klasszikus forgó lapátokkal mozgatja meg a levegőt, hanem a szinte láthatatlan réseken át szellőzteti észrevétlenül a lakást.

A bronzszínű alsó része és a fényes fehér felső része ráadásul elég jó minőségi benyomást kelt, amit el is várunk ebben az árkategóriában.

Használatba venni végtelenül egyszerű, az útmutató sem több négy lépésnél. Kibontás után csak le kell venned a rácsozott fedelet, bepattintani a szűrőket, mehet vissza a fedél, a konnektorra csatlakoztatod, bekapcsolod, a távirányítón

megnyomod az Auto gombot, és már hátra is dőlhetsz, a Dyson légtisztítója innentől mindent maga intéz.

Persze ennél jóval több lehetőséged van, ha ki szeretnéd használni minden funkcióját.

A távirányítója elegáns, csinos darab, nyugodtan kint hagyhatod az asztalon.

A legfőbb funkciókat innen is elérheted, a ventilátor sebességén és a légáram irányán kívül ezzel aktiválhatod az éjszakai módot a csendes móddal és halványított kijelzővel, és lépkedhetsz a levegő minőségéről tájékoztató menüben. Mindez persze egyszerűbb lesz, ha letöltöd a My Dyson appot, és csatlakoztatod a készüléket az otthoni hálózatra.

Az átgondolt, könnyen használható alkalmazásban egy helyen találsz meg mindent, amit csak tudni akarhatsz a lakásod levegőjének minőségéről. A hőmérsékleten, páratartalmon kívül megtalálod a lakóhelyed szerinti kinti levegőminőségi adatokat is, hogy összevethesd, mennyivel tisztább a levegő otthon.

Az appban lehet programozni a készüléket, akár akkor is, amikor éppen nem vagy otthon,

és az elmentett levegőminőségi adatokból grafikont is rajzol neked.

Csak addig lehetsz szkeptikus egy légtisztítóval kapcsolatban, amíg meg nem tapasztalod, hogy az általad is kellemetlennek tartott jelenségeket milyen gyorsan tudja semlegesíteni. Ha télen, fűtési időszakban szellőztetsz, vagy odaég valami a konyhában, akkor

a füstre gyorsabban jelez, mint ahogyan az orrod megcsapta volna.

Mindezek pedig csak az észlelhető légszennyezések, de a Dyson légtisztítója az alattomosan káros anyagokkal is elbánik.

A működésének titka a kettős szűrőrendszer, a részecskeszűrő ugyanis a kisebb és nagyobb szemcséket, allergén anyagokat szűri meg, a szénszűrője pedig a kellemetlen szagokat és a káros vegyületeket ártalmatlanítja.

A Dyson alkalmazása elmagyarázza az egyes károsanyagokat, tippeket ad a használathoz,

és ha okosotthon-rendszert működtetsz, akkor jó tudni, hogy Google Home vagy Amazon Alexa vezérlésre is felkészítették.

A Dyson légtisztítója ugyan vonzza a tekinteteket, mégis észrevétlenül, csendben működik.

A készülék ventilátorként is használható, percenként 290 liter levegőt képes megmozgatni, ehhez beállíthatsz 45 vagy 90 fokos oszcilláló mozgást, de ha nem akarsz légáramot a lakásban, akkor feltűnés nélkül, huzatmentesen szűri a levegőt. Már csak egy jó helyet kell neki találnod a lakásban, és bárhová is teszed, az Air Multiplier funkcióval a távolabb lévő szennyeződéseket is behúzza.

Saját magad is sokat tehetsz azért, hogy jobb legyen a lakásod levegője, például rendszeres porszívózással, megfelelően időzített szellőztetéssel vagy az aeroszolos spray-k használatának mellőzésével, de vannak olyan károsanyag-források, ami ellen csak egy jó légtisztító segíthet. Ha pedig nemcsak jót szeretnél, hanem rögtön a legjobbat, ami még a lakásod dísze is lehet, akkor nem is kell tovább keresned.

(A cikk elkészítésében segítségünkre volt a Dyson. További információ: www.dyson.hu)

Ez is érdekelhet:

Megvan a nyitja a tökéletes autótakarításnak

A Dyson vezeték nélküli porszívója lézerrel keresi a porszemeket, lakásban és autóban is egyformán bevethető.

Mutatunk egy trükköt, hogy megszeresd a takarítást!

Van olyan porszívó, amely férfiakat is érdekelhet. Tényleg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Döglődik a Messenger egyik alapvető funkciója

Így néz ki egy születő csillag a születő bolygóival együtt

További cikkeink a témában