A jó hír, hogy a szóban forgó fekete lyuk 2,5 millió fényév távolságban van, az Androméda-köd közepén, így hiába tesz meg másodpercenként 110 kilométert, még így is körülbelül négymilliárd évbe telik, mire ideér.

Egy ideje már köztudott, hogy a Tejútrendszer és legközelebbi szomszédja, az Androméda-galaxis a távoli jövőben össze fognak ütközni egymással. Az ütközés persze nem a legjobb szó, hiszen hiába van egy galaxisban több száz milliárd csillag, a hatalmas kiterjedésük miatt a galaxisok így is meglehetősen szellősek, így annak az esélye, hogy két galaxis találkozásakor valódi ütközés következzen be, meglehetősen elhanyagolható. (Egy szép hasonlat ennek érzékeltetésére a Wikipediáról: ha a Napunk egy pingpong-labda lenne, a legközelebbi csillag, a Proxima Centauri 1100 kilométerre lenne tőle). Szóval nevezzük inkább összeolvadásnak, az viszont tény, hogy amikor ez bekövetkezik, a két galaxis belsejében található szupermasszív fekete lyuk összeolvad egymással.

Hogy a Földet mindez hogyan fogja érinteni, azt persze most még nem igazán lehet megjósolni, de a kutatók azt valószínűsítik, hogy az új galaxisban a Naprendszer jóval közelebb lesz a galaxis közepéhez. Arra is van esély, hogy az összeolvadás közben a Naprendszer kilökődik a galaxisból (ami egyébként nem járna semmilyen negatív hatással), valamint az is elképzelhető, hogy a Napot darabokra cincálja valamelyik fekete lyuk gravitációs ereje. Ez viszont nekünk már édesmindegy lesz, hiszen a csillagászok számításai szerint a Nap fokozatos felmelegedése miatt a Föld ekkorra már alkalmatlan lesz az életre.

(Fotó: RT, Wikimedia Commons)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában