Először fedezhetett fel egy Naprendszeren kívüli holdat amerikai csillagászok egy csoportja: a kutatók szerint az „exohold” méretét és tömegét tekintve is akkora lehet, mint a Neptunusz – hatalmas méreteinek köszönhetjük az, hogy meg tudtuk figyelni a holdat a Naprendszeren kívül is. „Anyabolygója”, amely körül kering, egy igazi monstrum lehet: egy a Jupiterrel azonos méretű, de tízszer nagyobb tömegű égitest.

A lehetséges exoholdat a NASA Kepler űrteleszkópja segítségével észlelték a Földtől nagyjából 4000 fényévre lévő csillag körül a tudósok, akik azt tervezik, hogy októberben a Hubble űrtávcsővel folytatják tovább a megfigyeléseket.

A szakemberek mostanáig több mint háromezer exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli planétát fedeztek fel.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan kutatnak exoholdak után is, ám a jelenlegi technológiákkal nehéz észlelni ezeket a Naprendszeren kívüli bolygók körül keringő holdakat.

A Kepler űrtávcső

A New York-i Columbia Egyetemen dolgozó David Kipping munkásságának döntő részét az exoholdak kutatásának szentelte. A szakember azonban óvatosságra int a mostani észleléssel kapcsolatban, mondván, hogy bár jelenleg minden jel arra mutat, hogy egy holdról van szó, az is előfordulhat, hogy valami másra bukkantak.

A bolygók keletkezésére vonatkozó jelenlegi elmélet szerint valószínűtlen, hogy az égitest a Jupiter-méretű bolygója körül formálódott, sokkal inkább az történhetett, hogy a planéta gravitációs ereje maga köré vonzotta a bolygórendszer kialakulása folyamán.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Popular Mechanics, New Scientist, MTI, BBC)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában