A legtöbb háborúban kevés pozitívumot lehet találni, és ha mégis sikerül, az azonnal háttérbe szorulhat a megannyi ártatlanul kioltott emberi élet, a szenvedés és pusztítás felfoghatatlan méretei miatt. És mivel az első világháború – vagy ahogyan akkor nevezték: a nagy háború – az emberiség egyik legnagyobb sorscsapása volt, amelyben több mint 15 millió ember vesztette életét, még inkább visszatetsző lehet előnyök és előrelépések után nézelődni.

Most mégis megpróbálkoznánk ezzel: ugyanis a nagy háborúban nemcsak a fegyverkészítés tudománya ugrott szintet, hanem ezzel párhuzamosan a katonák védőruhái terén tett fejlesztések is, amelyek sokkal funkcionálisabbak lettek hadviselés közben.

Brit katona 1914-ből

Az első világháborúban az újabb, nagyobb és hatékonyabb fegyverek még pusztítóbb sebeket és veszteségeket tudtak okozni, így annak érdekében, hogy minél jobb védelemmel vértezzék fel katonáikat, a hadseregek hatékonyabb páncélzatok kifejlesztésén kezdtek el dolgozni.

Német katonák Oroszországban 1914-ben. A németek sem viseltek ekkor még testpáncélt
Francia katonák 1916-ban

De nemcsak a németek, hanem az antanthatalmak sem fejlesztettek ki még a háború kitörésekor páncélruházatot. A britek a háború kitörésekor a rájuk jellemző keménykötésű, khaki színű egyenruhában nyomták, amely a franciaországi és belgiumi csatamezőkön kiválóan álcázott, ugyanakkor nem arra tervezték, hogy a testét viselő személynek komolyabb védelmet biztosítson a modern fegyverek ellen.

Brit katonák az 1917-es nyugati fronton, már megfelelőbb védelemmel

A brit és a francia hadsereg 1915-ben kezdte el felszerelni katonáit acélsisakokkal, és bár ezek a sisakok is nagyon hasznosak voltak a harcmezőkön, még hagytak kívánnivalót maguk után, főleg a német tervezésű Stahlhelmhez képest, amely sokkal jobb védelmet biztosított a katonák fejének és vállának.

Német katona 1917-ből, két gránáttal, morcos tekintettel, jól felszerelve
Így néz ki egy első világháborús Stahlhelm ma
Az amerikaiak által kifejlesztett első páncélruha
Tuti jól fogta a golyókat, de mivel 18 kilós volt, nem lehetett túl egyszerű menetelni benne
Amerikai katona német páncélba bújva 1918-ban
Az amerikaiak ilyet is terveztek a katonáiknak, hogy megvédje a szemüket az apróbb sérülésektől
Grúz katonák 1918 nyarán
Ír katonák elkobzott német páncélba bújva, miközben épp a németek egyik fegyverét vizsgálják
A német páncélok egyébként annyira jónak számítottak akkor is, hogy az amerikai és brit katonák gyakran vették hasznukat megszerzésük után
New York, 1917, páncélkészítő üzem
Amerikai katonák 1918-ban egy könnyebb páncélruhát tesztelnek, ez már kissé másképp fest, mint a közel 20 kilós társa
Orosz katonák 1917-ből
És végül az osztrák–magyar hadsereg katonái a háború végén

Ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
Itt ellenőrizheted, hogy érintett vagy-e az OpenSubtitles több millió felhasználóját érintő adatszivárogtatásban