A francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött – az Urál déli része fölött például a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének az ezerszeresét mérték a légkörben.

Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében – ezt persze a megnevezett országok tagadták. A Roszatom orosz állami atomhatóság által megalakított intézményközi vizsgálóbizottság szerint egy elégett műhold, s nem pedig az Ozjorszk közelében feltételezett nukleáris baleset okozhatta a ruténium 106-os radioaktív izotópnak a légkörben megnövekedett jelenlétét.

Az Urál déli része fölött a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének az ezerszeresét mérték. Forrás. IRSN

A vizsgálatban a Roszatom, az Orosz Tudományos Akadémia Nukleáris Biztonsági Intézet és az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség szakemberei vettek részt. Egyszóval oroszok. A november 29. és december 1. között elvégzett helyszíni ellenőrzés szerint a sugárzás nem az atomerőművekben elhasznált fűtőelemeket feldolgozó Majak Temelési Egyesüléstől, hanem külső forrásból származott.

„Ilyen forrás lehet például egy légkörben elégő mesterséges műhold is, amelynek fedélzetén megtalálható a nagy aktivitású ruténium 106 forrása” – állapította meg a bizottság.

Szóval az oroszok tisztázták magukat, már amennyire ilyenkor lehet. És persze korántsem tisztünk őket megvádolni azzal, hogy talán csúsztatnak vagy fontos információkat tartanak vissza, de ne feledjük, a csernobili katasztrófáról is hallgattak az illetékesek, már amennyire tudtak – anélkül, hogy bármiféle párhuzamot találnánk a két eset között –, valamint tavaly is megnövekedett egy radioaktív izotóp jelenléte a légkörben az orosz–norvég határ mellett. Akkor olyasmiket pedzegettek, hogy Oroszország nukleáris tesztet hajtott végre az Északi-sarkvidéken, de az oroszok szerint ez is csak spekulácó volt:

Valami nagyon nem stimmel Európában január óta

Van egy olyan érzésünk, hogy ez a hír nem fog feldobni.

(forrás: Reuters, BBC, MTI, IRSN)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában