Húsz nap után elpusztították az embriókat – sikerült feléleszteni az ilyen kísérletekkel kapcsolatos etikai aggályokat.

Ilyen kevert fajú embriókat, vagy más néven kimérákat korábban is létrehoztak már a szakemberek, egyebek között juh- és sertésembriókba ültetve emberi sejteket – a mostan tanulmányt pedig éppen az a Juan Carlos Izpisua Belmonte professzor vezette, aki 2017-ben részt vett az első ember-sertés hibrid létrehozásában.

Bár az eredmények hozzájárulhatnak a szűkösen rendelkezésre álló beültethető szervek problémájának megoldására és segíthet jobban megérteni az emberi fejlődés korai szakaszát, a betegségek kialakulásának és az öregedésnek a folyamatát, felélesztették az ilyen kísérletekkel kapcsolatos etikai aggályokat.

Néhány kutató ugyanis aggályainak adott hangot a kísérlettel kapcsolatban, mondván, hogy bár most 20 nap után elpusztították az embriókat, mások viszont megpróbálhatják majd hosszabb ideig tanulmányozni a hibrideket.

A tanulmányvezető Juan Carlos Izpisua Belmonte professzor szerint a vizsgálódásuk megfelelt az ilyen jellegű kutatásokra vonatkozó jelenlegi etikai és jogi irányelveknek. Mindenesetre a szakemberek a részben emberi kimérák létrehozásával kapcsolatos kérdések nyilvános megvitatását sürgetik.

Eközben...

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.