Nem, ez nem vicc: a gép és az ember közötti kommunikációban úttörő Amazon Alexa egyik mérnöke fejlesztette a MeowTalk nevű appot, ami érthető szavakká alakítja a miákolást.

Ami egyébként korántsem lehetetlen feladat, a macskák ugyanis a legközlékenyebb háziállatok, ha a kiadott hangokat vesszük figyelembe. Nyivákolnak, ha éhesek, ha félnek, ha mérgesek, ha játszani akarnak, és nem minden esetben nyilvánvaló, hogy ezek közül melyiket akarják éppen kifejezni. A MeowTalk ennek megfejtésére tesz kísérletet.

A hangfelismerő szoftverben egy olyan tanuló algoritmus dolgozik, ami közvetlenül a letöltés után egy 13 hangmintából álló adatbázisból képes azonosítani, mit akar közölni veled a cicád. Ez azonban nem egy olyan módszer, ami minden állatnál azonos hatékonysággal működik, ezért a gazdinak is bele kell tennie egy kis munkát, ha azt akarja, hogy korrekt legyen a fordítás.

Ennek az az oka, hogy a nyávogás hangszíne, hossza és egyéb jellemzői annak jelentéstartalmának tekintetében macskánként változik. Egy rakás tényező befolyásolja, hogy az állat milyen nyávogással jelzi az éhséget vagy a hízelgést. Ilyen tényező például a cica fajtája, életkörülményei, de még a gazda jellemvonásai is hatással vannak rá. Egy ideges vagy nemtörődöm gazdától például egészen másként kér a macska enni, mint egy olyantól, aki lesi a cicája minden kívánságát.

Emiatt a felhasználónak időnként finomítania kell az app működésén, és jeleznie kell, ha egy adott nyávogás egyértelműen egy adott okból hangzott el, a MeowTalk pedig ezután már ezen információ tükrében fordítja a továbbiakat.

Minél többet használod hát az alkalmazást, annál pontosabban fog működni.

A fejlesztő csapat egyik vezetője, Javier Sanchez elmondta, hogy a végső cél egy olyan okosnyakörv kifejlesztése, ami a nyávogást valós időben fordítja hangosan kimondott emberi nyelvre. Sanchez szerint erre hatalmas igény lehet, de mi azért nem vagyunk ebben annyira biztosak. Szerintünk egy átlagos cicagazdi szívesebben hallgatja kedvence miákolását, mint egy gépi hangot, ami folyamatosan azt ismételgeti, hogy „éhes vagyok, adj enni!”.

Persze nincs a zsebünkben a bölcsek köve, és lehet, hogy téged pont érdekel ez a dolog. Ha igen, androidos környezetbe innen, iOs-re pedig innen szólíthatod magadhoz a MeowTalk béta verzióját.

(via)

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót