Vagyis látszólag egyszerű kérdésre, hiszen az azért nem véletlen, hogy a Shane Frederick által összedobott kérdéssor még a Harvard és a Yale diákjainak nagy részén is kifogott.

A "világ legrövidebb IQ-tesztjeként" is emlegetett Kognitív Reflexiós Teszt titka abban rejlik, hogy... na de nem segítünk, először lássuk a kérdéseket.

1. Az ütő és a labda

Egy ütő és egy labda együtt 1,10 dollárba (1 dollár 10 centbe) kerülnek. Az ütő egy dollárral kerül többe, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. A mütyürgyártó gép

Ha 5 gépnek 5 percbe telik, hogy legyártson 5 mütyürt, akkor mennyi időbe telik 100 gépnek, hogy legyártson 100 mütyürt?

3. A duplázódó tavirózsa

Egy tóban van egy tavirózsa. A tavirózsa mérete minden nap a kétszeresére nő. Ha a tavirózsának 48 napba telik, hogy az egész tavat befedje, mennyi időbe telik, hogy a tó felét befedje?

Szóval a teszt titka abban rejlik, hogy legyen bármilyen okos is valaki, ha a válasz túlságosan kézenfekvőnek tűnik, az ember hajlamos rá, hogy inkább az elsődleges megérzésére hallgasson ahelyett, hogy elgondolkodna a kérdésen. Ebből talán már rájöttél, hogy a helyes válasz egyik kérdés esetében sem az volt, ami a többségnek elsőre beugrana. Íme a válaszok:

.

.

.

.

1. Öt centbe (0,05).

2. Öt percbe.

3. 47 napba.

Ha mindet eltaláltad, gratulálunk, ha pedig nem, akkor vigasztaljon a tudat, hogy a 2000-es évek elején elvégzett teszten a 3342 résztvevőből csak 17%-nak jött össze a mesterhármas, pedig a válaszadók a világ legjobb egyetemeinek a diákjai voltak. A tanulság? Talán annyi, hogy érdemes rá időt szánni, hogy átgondoljuk a dolgokat.

(Nyitókép: Getty)

Egy elengedhetetlenül fontos tényező, ha sikeres vállalkozást akarsz építeni

Néhány év és már nem lesznek digitális vállalatok. Cégek lesznek, amik vagy működnek, tehát digitálisak, vagy nem működnek. Persze ez nem jelenti azt, hogy a TEÁOR lista egyetlen bejegyzésből fog állni, búcsúzik a 0130 Növényi szaporítóanyag termesztése és a 1910 Kokszgyártás, és mindennek a helyébe lép a 6201 Számítógépes programozás.

És ezt olvastad már?
Különös dolog történik az ember vérével az űrben